Borok

0.0 2009 Rosé
Rosé

A Kékfrankos ropogóssága, a Portugieser lágysága és a Pinot Noir illata teszi felejthetetlenné ennek a bornak a kóstolását.
Nyári melegben 8-10 °C-ra lehűtve, kertigrill-ételekkel kiváló párosítás.

Pincészet: Agancsos Pincészet Borvidék: Villány Szín: rosé Íz: száraz

Összetevők: Kékfrankos : 0  l  Portugieser : 0  l  Pinot Noir : 0

Bár napjainkban a korábbi évek tömegtermelése következtében némileg háttérbe szorult ez az ismeretlen eredetű vörös szőlőfajta, könnyű termeszthetősége következtében az ország csaknem minden táján elterjedt. Gyümölcsös illatát, fűszerességét a mainál sokkal jobban ki lehetne aknázni. Szép példája ennek a soproni Weninger szőlőbirtok ahol testes, harmónikus borok születnek.
"A sok éven át nálunk Kékoportónak nevezett, Portugáliából (egyes szerzők szerint Ausztriából) származó illatos piros szőlőfajta. Közepes fejlődésű, kissé elterülő vesszőket nevelő tőkéjén középnagy, vállas, tömött fürtök teremnek. A Kékoportóból készülő fajtaborok igen jellegzetesek, finom csersavtartalmuk gyümölcsös illat és ízviláguk meghatározó. Hazánkban leginkább az Egri, a Villányi, a Szekszárdi és a Hajós-Bajai borvidéken terjedt el.
2004-től kezdődően hazánkban a megszokott Kékoportó helyett Portugiesernek kell nevezni ezt a fajtát. "
"A gyakorta egyszerűen a ""borok királyának"" titulált vörösbort adó szőlőfajta korábban Kékburgundi, illetve Kisburgundi néven volt ismert hazánkban.
Mind több hazai borászat dicsekedhet kiváló Pinot Noir borokkal, s ezek a gazdag, elegáns és inpozáns vörösborok pillanatok alatt belopták magukat a fogyasztók szívébe. A fiatalon bogyós gyümölcsökre emlékeztető, illatos bor palackban is sokáig fejlődik, szelidül, érik."
Vissza az előző oldalra

Értékelések

Az értékeléshez be kell jelentkezni!

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...