Hírek

'15.12.16. Fazekas Sándor szerint folyamatosan javul a magyar borok minősége
Fazekas Sándor szerint folyamatosan javul a magyar borok minősége

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré válik a most rendelkezésre álló adatok alapján.

Elmondta, a magyar borászok közül egyre többen érdeklődnek a borkiválósági program iránt, amit az is mutat, hogy a fehér borokat bemutató most megjelent kötetben több mint 250 tétel szerepel.

A kötetbe 544 tételt jelöltek és ebből a bírálók 265 tételt választottak ki: a tételek közül 219 háromcsillagos, 41 négycsillagos, míg 5 ötcsillagos kategória-besorolást kapott.

Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a program 2013-ban indult és egyre sikeresebb. Ez a kötet az ötödik, amelyben közzéteszik az érdeklődők számára a magyar borkiválóságokat. A mostani harmadik, fehér borokat tartalmazó kötet - eddig két vörös borokat bemutató könyv jelent meg - nemcsak magyar nyelven, hanem angolul is tartalmaz információkat.

Pál Sándor, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke közölte: a borkiválóság-programot a HNT kezdettől fogva támogatta és mindent megtesz a sikere érdekében. Jelezte: a mostani borkiválóságok könyve az első, amely a HNT finanszírozásában kerül a nagyközönség elé.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke nagy eredménynek tartotta, hogy egyre több borász és pincészet ismeri fel annak az ingyen marketingnek a lehetőségét, amelyet a borkiválóságok könyvében való megjelenés jelent. Ezeket a köteteket ugyanis elsősorban kiállításokon és más nagy rendezvényeken terjesztik. Horkay András megjegyezte: amennyiben a tokaji aszúkat és a pezsgőket tartalmazó kötetet is a borkiválóságok könyveihez számolják, úgy a megjelent kiadványok száma már hat.

Kérdésre válaszolva Gál Péter közölte: a most megjelent borkiválóságok könyve már az interneten is elérhető lesz az érdeklődők számára.

Forrás: elelmiszer.hu

További hírek

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

'15.08.19.
Ki iszik és ki vezet a Borok Útján?

Jövő hétvégén a pesti Városligetből indul a 20. jubileumi Magyar Borok Útja Rallye mintegy 100 autóból álló mezőnye.

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...