Borok

0.0 2009 St. Martinus Cuvée
St. Martinus Cuvée

Az idei év apátsági újborát a már megszokott fajtaösszetétel és némi újdonság egyaránt jellemzi!
Az évjáratra leginkább a koraiság a jellemző, ami természetesen megjelenik a borunk alkotóeleméül szolgáló szőlőfajtákon is. Szüretünk az egyik fő alkotó, a fűszeres tramini szedésével kezdődött, amit a királyleányka szorosan követett. Mindegyik fajtát egyenletes, szép érésben, tervszerűen tudtuk betakarítni.
A feldolgozást követően préselt mustunkat acéltartályban erjesztettük alacsony hőmérsékleten, kierjedt boraink pedig nagyszerű alapanyagot szolgáltattak a házasítás elvégzéséhez.
A többéves gyakorlatnak megfelelően borunk alapját a királyleányka adja mintegy 50%-ban. Ez borunk savgerince, ez kölcsönzi a frissességet is az italnak. A fűszeres tramini – nevéhez hűen – aromaképleteivel gazdagít és idézi egyúttal a nyári virágok illatvilágának emlékeit. Rendhagyó fajta, de egyben borunk harmadik alkotóeleme a pinot blanc. Egyszerre tudja közvetíteni fajtaegységével a nyárutó fehérhúsú gyümölcseit és mély eleganciáját.
Hetedik újborunk méltó előhírnöke az évjáratnak!
Sokszínűen gazdag illatvilágú. A beköszönő friss, üde illatjegyeket a második vonalban a mély, meleg, egyben elegáns tisztaság határozza meg.
Ízében az évjáratra oly jellemző buja gazdagság jelenik meg több rétegben. Egyszerre ad ízelítőt a nyári körte illetve a fehérhúsú őszibarack jegyeiből és mutat a beérett gyümölcsízvilág krémes, egzotikus voltára.
Mindezt érzékeny savegyensúlyban, kerek harmóniában.

Pincészet: Pannonhalmi Apátsági Pincészet Borvidék: Pannonhalma Típus: Cuvée Szín: fehér Íz: száraz

Összetevők: Királyleányka : 50  l  Tramini : 0  l  Pinot Blanc : 0

Erdélyi származású, valószínűleg a Kövérszőlő és a Leányka keresztezéséből létrehozott illatos szőlőfajta, amely leginkább a Mátraalján, Egerben, Dél-Balatonon és Etyeken talált otthonra. A Királyleánykából készült bor illatos, kajszis, diszkréten muskotályos, általában finoman savas és könnyű. Tőkéje erős növekedésű, sűrű vesszőzetű, fürtjei kicsik.
"Ezt a Dél-Tirolból származó de Franciaországban, pontosabban Elzászban hazára lelt, tömött fütrű szőlőfajtát leginkább a Balaton környékén és a Mátraalján, illetve Eger környékén találhatjuk meg. A belőle készült borok meglehetősen harmonikusak, finom savakkal magas extraktal és finom savakkal rendelkeznek.
Illatában meghatározóak a jellegzetes rózsás és licsis jegyek."
Hazánkban kevésbé ismert Pinot-fajta, amelynek hagyományosan elterjedt neve a Fehérburgundi volt. Napjainkban mind többen próbálkoznak jellegzetes fajtaborok elkészítésével e szőlőfajtából, aminek talán legsikeresebb eredménye a Légli pincészet Pinot Blanc-ja.
Vissza az előző oldalra

Értékelések

Az értékeléshez be kell jelentkezni!

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...