A Pannonhalmi Tricollis Cuvée az Apátsági Pincészet első házasítása, amely immáron a hatodik évjáratban készül.
Olyan fehérbor, amely felvonultatja a borvidék legjellemzőbb fajtáit. Alapja az olaszrizling, amit rajnai rizling egészít ki. Ezt a jó savszerkezetű alapbort színesíti a fűszeres tramini.
A 2008-as évben elszenvedett jégkár azonban felülírta az elmúlt 5 év megszokott házasítási gyakorlatát. Oly mértékben csökkent a tramini bormennyisége, hogy azt más szőlővel kellett helyettesíteni a házasításban: a választás a sauvignon blanc fajtára esett.
Palackba töltött borunk hűen tükrözi a 2008-as évjáratot. A kiegyenlített hőmérsékletű vegetáció friss, gazdag savszerkezetet adott a bornak.
Az elkészült bor üde halványzöld színű. Illata élénk, tartós és tiszta. A rizlingekre jellemző citrusos illatok mellé társul a sauvignon zöldalmától egresig terjedő készlete. Ízében – illatjegyeivel párhuzamban – leginkább fehérhúsú gyümölcsök dominálnak.
Izgalmas aperitif, beszélgetések kísérője, de szépen helyt áll zöldséges köretekhez illetve sült és főtt fehérhúsokhoz egyaránt.
Összetevők: Olaszrizling : 0 l Rajnai Rizling : 0 l Sauvignon Blanc : 0
Október első felében szüretelhető. Későn érő, ezért szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű fajta. Termése majdnem állandó minőségű, de a rothadás, a lisztharmat néha eléri. Túlérett szőlőjéből különleges, minőségű borokat készítenek.
Egyedi jellemzője a nagy magnéziumigény; ennek hiányában hiánybetegsége alakulhat ki. A felvett magnézium jelentős része a termésbe és onnan a borba kerül, ezért bora izomgörcsök stb. ellen gyógyhatású. Magyarországon a badacsonyi borvidék bazalton termesztett olaszrizlingjeinek borában van a legtöbb magnézium.
További információk: http://hu.wikipedia.org/wiki/Olaszrizling
Az értékeléshez be kell jelentkezni!
A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...
A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...
Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...
Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.
Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...