Borok

0.0 2008 Tricollis Cuvée
Tricollis Cuvée

A Pannonhalmi Tricollis Cuvée az Apátsági Pincészet első házasítása, amely immáron a hatodik évjáratban készül.
Olyan fehérbor, amely felvonultatja a borvidék legjellemzőbb fajtáit. Alapja az olaszrizling, amit rajnai rizling egészít ki. Ezt a jó savszerkezetű alapbort színesíti a fűszeres tramini.
A 2008-as évben elszenvedett jégkár azonban felülírta az elmúlt 5 év megszokott házasítási gyakorlatát. Oly mértékben csökkent a tramini bormennyisége, hogy azt más szőlővel kellett helyettesíteni a házasításban: a választás a sauvignon blanc fajtára esett.
Palackba töltött borunk hűen tükrözi a 2008-as évjáratot. A kiegyenlített hőmérsékletű vegetáció friss, gazdag savszerkezetet adott a bornak.
Az elkészült bor üde halványzöld színű. Illata élénk, tartós és tiszta. A rizlingekre jellemző citrusos illatok mellé társul a sauvignon zöldalmától egresig terjedő készlete. Ízében – illatjegyeivel párhuzamban – leginkább fehérhúsú gyümölcsök dominálnak.
Izgalmas aperitif, beszélgetések kísérője, de szépen helyt áll zöldséges köretekhez illetve sült és főtt fehérhúsokhoz egyaránt.

Pincészet: Pannonhalmi Apátsági Pincészet Borvidék: Pannonhalma Típus: Cuvée Szín: fehér Íz: száraz

Összetevők: Olaszrizling : 0  l  Rajnai Rizling : 0  l  Sauvignon Blanc : 0

Az olaszrizling olasz, vagy francia származású elterjedt szőlőfajta, Magyarországon az egyik leggyakoribb. Hozzánk Franciaországból került a 19. század közepétől. A nagy filoxéra járvány elpusztította szőlők helyébe ültették. Legjobb termőhelyein: a Szent György-hegyen és Csopakon ma már sokkal jobb eredményt hoz, mint eredeti hazájában.
Közepes, vagy gyenge tőkéjű, sűrű, vékony vesszőjű. Fürtje kicsi-középnagy (átlagos tömege 90-140 g), tömött, hengeres és gyakran van rajta mellékfürt. Bogyója kicsi, sárga, gömbölyű, alig hamvas, vékony héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű. Borának íze gyakran a keserű manduláéra emlékeztet. Enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a termelőhelytől függ. (Az Észak-Dunántúlon például Csopakon a leglágyabb, Badacsony és Balatonederics felé a savas jelleg erősödik és Somlón a legerősebb. Egy helyen belül a hegyek északi részén savasabb, délen lágyabb.)

Október első felében szüretelhető. Későn érő, ezért szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű fajta. Termése majdnem állandó minőségű, de a rothadás, a lisztharmat néha eléri. Túlérett szőlőjéből különleges, minőségű borokat készítenek.

Egyedi jellemzője a nagy magnéziumigény; ennek hiányában hiánybetegsége alakulhat ki. A felvett magnézium jelentős része a termésbe és onnan a borba kerül, ezért bora izomgörcsök stb. ellen gyógyhatású. Magyarországon a badacsonyi borvidék bazalton termesztett olaszrizlingjeinek borában van a legtöbb magnézium.

További információk: http://hu.wikipedia.org/wiki/Olaszrizling

"Németországból, a Rajna mellékéről származó, erős növekedésű szőlőfajta, amelyen kicsi, hengeres, gyakran szabálytalan alakú, tömött fürtök teremnek.
A belőle készült bor finom illatú és zamatú, általában kemény, nagy extrakttartalmú, savai azonban finomak. Legfontosabb elterjedési területei az Etyek-Budai borvidék és a Balaton környéke."
Francia származású, az egész világon elterjedt szőlőfajta. Tőkéje erős növekedésű, fürtjei kicsik, tömöttek. A belőle készülő karakteres bor könnyen felismerhető; bodzára, fűre, csalánra, szénára emlékeztető aromákkal, finom savakkal rendelkezik. Palackban is jól fejlődik, érik. Jellemzően az Etyek-Budai borvidék szőlőfajtája.
Vissza az előző oldalra

Értékelések

Az értékeléshez be kell jelentkezni!

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...