Borok

0.0 2008 Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc

2008- as Sauvignon Blanc borunk hű tükörképe az adott évjáratnak.
Az időjárási feltételek egyértelműen a fehér fajtáknak kedveztek a vegetáció folyamán. Bár a tavasz és a koranyár meleg volt, a nyárutó elmarad a szokásos hősokktól. Ez tette lehetővé az illatvilág szempontjából nélkülözhetetlen savszerkezet megtartását, egyben a koncentrált fajtajegyek kialakulását. Sajnos az őszi kiegyenlített meleg is elmaradt s helyette csapadékos periódus következett.
Birtokunk bár két különböző dűlőben is bír e fajta ültetvényével, a nyár közepén sújtó jégvihar következtében csak a ravazdi Tavaszó-dűlő szolgáltatott alapanyagot a szüreti munkához. A Tavaszó hűvös fekvése és fehéragyag-talaja ugyanakkor jól szolgálja a fajtakarakter érvényesülését.
A szeptember 15-i szüret pincébe érkező fürtjeit első lépésben bogyóztuk-zúztuk, majd 48 órás héjonáztatás következett 5°C hőmérsékleten. A préselt mustot tisztítás után erjesztettük, majd 2,5 hónapig finomseprőn tartottuk.
Borunk élénk savvilágú, tipikus fajtajegyeket hordozó üde nyári ital. Illatában a vegetális, zöld, növényi-füves jegyek keverednek a zöldalma és nyári körte illatjegyeivel. Ízében páratlan kiegészítője zöldségköreteknek és édesvízi vagy tengeri halakból készült ételeknek, mindemellett egyszerűen kiváló kísérője a nyárnak!

Pincészet: Pannonhalmi Apátsági Pincészet Borvidék: Pannonhalma Szín: fehér Íz: száraz

Összetevők: Sauvignon Blanc : 100

Francia származású, az egész világon elterjedt szőlőfajta. Tőkéje erős növekedésű, fürtjei kicsik, tömöttek. A belőle készülő karakteres bor könnyen felismerhető; bodzára, fűre, csalánra, szénára emlékeztető aromákkal, finom savakkal rendelkezik. Palackban is jól fejlődik, érik. Jellemzően az Etyek-Budai borvidék szőlőfajtája.
Vissza az előző oldalra

Értékelések

Az értékeléshez be kell jelentkezni!

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...