Borok

0.0 2008 Hemina
Hemina

Pincészetünkben a friss, üde tételek mellett a nagytestű fehérborokra is szeretnénk komoly hangsúlyt fektetni.
Ehhez a típushoz szolgáltat alapanyagot az utóbbi években telepített és mára termőre fordult ültetvényeinkből a chardonnay, a pinot blanc, a viognier és az olaszrizling egyaránt. A felsorolt fajták alkalmasak arra, hogy a szőlőt a technológiai borkészítés szabályain túl tovább hagyjuk a tőkén és kicsit túlérleljük az érett ízek érdekében.
Az így szüretelt szőlőt egészfürtben préseljük, majd 500 literes tölgyfahordóban érleljük. 8-10 hónapos érlelés után kerülhet sor a házasítást alkotó fajták kiválasztására és egymáshoz viszonyított arányuk meghatározására. A 2008-as évjárat esetében az alapfajta mintegy 60%-ban a chardonnay, amit 20%-ban olaszrizling egészít ki. A fennmaradó 30% pinot noir fajtából származik.
Első pillanatban meglepő lehet a fajtahasználat, hiszen ez utóbbi alapvetően egy kékszőlőfajta s vörösbor készítésére használjuk. Jelen esetben a fürtöket egyben töltöttük a présbe, a lehető leggyorsabban és legkíméletesebben préseltük ki, hogy a szőlőbogyó héjában lévő színanyag-tasakocskákat meg ne sértsük s ezáltal megakadályozzuk annak mustba történő kerülését. Az így nyert mustot hordóban erjesztettük borrá.
E rendhagyó házasítás eredménye a 2008-as évjáratú Hemina!
A bor pohárba töltve nagy testről árulkodik, színében aranysárga tónusokkal. Illatában egyszerre van jelen a hordós erjedés-érlelés mogyorós-vaníliás vonala és az alkalmazott fajtákból eredő banános-ananászos világ. Ízében a fent említett tropikális gyümölcssor társul a hosszú idejű finomseprőn tartás adta krémes érzettel.
Jól érlelhető, komoly bor, amelyet főételek mellé ajánlunk a sült húsoktól a grillezett zöldséges fogásokig.

Pincészet: Pannonhalmi Apátsági Pincészet Borvidék: Pannonhalma Típus: Cuvée Szín: fehér Íz: száraz

Összetevők: Chardonnay : 50  l  Pinot Noir : 30  l  Olaszrizling : 20

A világ talán legismertebb szőlőfajtája. Burgundiából származó, kemény karakterű, élénk, elegáns bort adó fajta, amelyben reduktív készítésmódnál ízében zöldalmára dinnyére emlékeztető gyümölcsös aromákat fedezhetünk fel. Testesebb borait érdemes rövidebb-hosszabb ideig barrique-ban is érlelni, a pörkölt tölgy aromái szépen harmonizálnak a Chardonnay bor zamatával. Sokáig a Pinot Blanc fajtával azonosították, így tévesen Fehér burgundiként is aposztrofálták. Nagyszámú, hengeres, barnássárga vesszőt nevel, fürtje kicsi, hengeres vagy vállas, középtömött. Az oszág csaknem minden vidékén megtalálható.
"A gyakorta egyszerűen a ""borok királyának"" titulált vörösbort adó szőlőfajta korábban Kékburgundi, illetve Kisburgundi néven volt ismert hazánkban.
Mind több hazai borászat dicsekedhet kiváló Pinot Noir borokkal, s ezek a gazdag, elegáns és inpozáns vörösborok pillanatok alatt belopták magukat a fogyasztók szívébe. A fiatalon bogyós gyümölcsökre emlékeztető, illatos bor palackban is sokáig fejlődik, szelidül, érik."
Az olaszrizling olasz, vagy francia származású elterjedt szőlőfajta, Magyarországon az egyik leggyakoribb. Hozzánk Franciaországból került a 19. század közepétől. A nagy filoxéra járvány elpusztította szőlők helyébe ültették. Legjobb termőhelyein: a Szent György-hegyen és Csopakon ma már sokkal jobb eredményt hoz, mint eredeti hazájában.
Közepes, vagy gyenge tőkéjű, sűrű, vékony vesszőjű. Fürtje kicsi-középnagy (átlagos tömege 90-140 g), tömött, hengeres és gyakran van rajta mellékfürt. Bogyója kicsi, sárga, gömbölyű, alig hamvas, vékony héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű. Borának íze gyakran a keserű manduláéra emlékeztet. Enyhe rezeda illatú, savai szelídek, de ennek mértéke a termelőhelytől függ. (Az Észak-Dunántúlon például Csopakon a leglágyabb, Badacsony és Balatonederics felé a savas jelleg erősödik és Somlón a legerősebb. Egy helyen belül a hegyek északi részén savasabb, délen lágyabb.)

Október első felében szüretelhető. Későn érő, ezért szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű fajta. Termése majdnem állandó minőségű, de a rothadás, a lisztharmat néha eléri. Túlérett szőlőjéből különleges, minőségű borokat készítenek.

Egyedi jellemzője a nagy magnéziumigény; ennek hiányában hiánybetegsége alakulhat ki. A felvett magnézium jelentős része a termésbe és onnan a borba kerül, ezért bora izomgörcsök stb. ellen gyógyhatású. Magyarországon a badacsonyi borvidék bazalton termesztett olaszrizlingjeinek borában van a legtöbb magnézium.

További információk: http://hu.wikipedia.org/wiki/Olaszrizling

Vissza az előző oldalra

Értékelések

Az értékeléshez be kell jelentkezni!

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...