Borok

0.0 2009 Rosé
Rosé

Az évjárat roséborát – a már megszokott módon – a három kékszőlőfajtánk együttese adja.
A bor legnagyobb részét, mintegy felét a pinot noir adja. A Tavaszó-dűlőből származó szőlőt úgynevezett rosészürettel szedtük. Ez azt jelenti, hogy a szedett fürtökből nyert must savtartalma és viszonylag alacsony potenciális alkoholtartalma a klasszikus rosék paramétereit hordozza. A feldolgozott szőlőt a mustülepítés után alacsony hőmérsékleten hagytuk erjedni.
A rosékészítésre szánt borunk másik része a merlot és cabernet franc fajtákból származik, ebben az esetben azonban a szedett és feltárt cefrét a vörösborkészítés ismérvei jellemzik. A betárolt mennyiségből 4-6 órás áztatási idő elteltével léelvétellel különítettünk el mustmennyiséget, amit azután szintén alacsony hőmérsékleten erjesztettünk.
A két külön eljárással készített roséalapanyag kierjedt borként került házasításra.
A három fajta kétféle technológiával készült borát a sokszínűség jellemzi: lazacos árnyalatú, illatában a málna és az érett földieper jegyei mutatkoznak meg, míg ízét játékos savvilága teszi érdekessé, ahol az érett szőlőből származó krémességet 3,5 g/l maradékcukor egészíti ki.
A tavasz beköszöntével válik a meleg nyári esték nélkülözhetetlen kísérőjévé. Szigorúan jól behűtve fogyasszuk!

Pincészet: Pannonhalmi Apátsági Pincészet Borvidék: Pannonhalma Típus: Cuvée Szín: rosé Íz: száraz

Összetevők: Pinot Noir : 50  l  Merlot : 25  l  Cabernet Franc : 25

"A gyakorta egyszerűen a ""borok királyának"" titulált vörösbort adó szőlőfajta korábban Kékburgundi, illetve Kisburgundi néven volt ismert hazánkban.
Mind több hazai borászat dicsekedhet kiváló Pinot Noir borokkal, s ezek a gazdag, elegáns és inpozáns vörösborok pillanatok alatt belopták magukat a fogyasztók szívébe. A fiatalon bogyós gyümölcsökre emlékeztető, illatos bor palackban is sokáig fejlődik, szelidül, érik."
"Bordeaux-ból származó szőlőfajta, amely hazánkban Villány és Szekszárd környékén talált ideális otthonra.
Bora általában mélyvörös színű, telt, bársonyos ízű, magávalragadó. A vastag, selymes textúrájú, jellegzetes aromájú, száraz bora ritkán közömbös a borfogyasztók között. Meghatározó ízével már ma is sok hívet szerzett magának, de még igen sok lehetőség áll e bor előtt."
Franciaországból származó szőlőfajta, amely vastag, elegáns, ízgazdag bort ad.
A Cabernet Franc Bordeaux egyik legnagyobb számban telepített szőlőfajtája, s mint ilyen talán a mikroklímájában hasonló villányi térségben mutatja meg legszebb értékeit.
Vissza az előző oldalra

Értékelések

Az értékeléshez be kell jelentkezni!

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...