Megdől lassan a tétel, hogy egy kiló szőlőből csak hét-nyolc deci bort lehet előállítani – olcsó külföldi nedűvel vegyítve akár többet is.
A tavaszt idéző januárt kihasználva 20 százalékát megmetszették már a szőlőnek a balatonboglári borvidéken. Pálfi László boglári hegybíró szerint azonban sietségre semmi ok és egyébként is, a kutya még nem ette meg a telet.
Harminc százalékkal kevesebb szőlő termett tavaly a borvidéken, ebből következően a bor is kevesebb. Az értékesítést azonban elsősorban nem is ez zavarja a boglári hegybíró szerint, hanem hogy továbbra is elárasztják a piacot az olcsó, gyenge minőségű külföldi borok.
“Ezeknek egy részét ráadásul úgy hozzák be, hogy idehaza “valakik” elegyítik és végül magyar borként kerül forgalomba – teszi hozzá Pálfi László. “Folyton azt a magyarázatot kapjuk, hogy uniós tagok vagyunk, nem tudunk ellene tenni semmit, pedig például Ausztriában amíg a hazai forgalmazóknak van, addig nem engedik be az import bort. Az olasz termelő nyilván a nagyobb fokú gépesítés, a kevesebb élő erő miatt olcsóbban tudja előállítani a bort, mennyiségi korlátozása sincsen, szabadon a nyakunkra hozhatja. Ezzel mi nem tudunk versenyezni, holott terem annyi szőlő a határainkon belül, hogy ki tudnánk szolgálni a hazai igényeket. Lassan viszont oda jutunk, hogy több lesz a bor, mint a szőlő és megdől az a tétel, hogy egy kiló szőlőből csak hét-nyolc deci bort lehet előállítani.”
Pálfi szerint tudomásul kell venni, hogy egyre kevesebb az emberek pénze és sokaknak ezért nem számít a minőség, az a lényeg, hogy minél olcsóbban borhoz jussanak. Ezt használják ki az importőrök és azok, akik “magyarítják” a külföldi borokat – írja a vallalkozoinegyed.hu.
Forrás: borespiac.hu
A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...
A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...
Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...
Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.
Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...