Kevesen tudják, hogy a világ legjobb éttermeinek kínálatában magyar borok is szerepelnek. Az elit-választék kizárólag tokaji borokból áll: furmintok, hárslevelűk, szamorodnik és aszúk várják a csúcséttermek közönségét.
A brit Restaurant Magazine minden évben felállítja a világ ötven legjobb éttermének rangsorát. A szaklap legutóbb tavaly áprilisban tette közzé a 806 séf, vendéglős, szakújságíró és élelmiszer-szakértő alkotta testület szavazása nyomán született legújabb listát.
A világ legjobbjának tartott koppenhágai Noma újszerű skandináv konyhát kínál vendégeinek: többek között pézsmatulokkal, füstölt velővel, fogassal, éretlen fekete bodzával, szárított kagylóval és vízitormával kápráztatja el az ínyenc közönséget.
A spanyol elBulli a második, az angol The Fat Duck a harmadik a legutóbbi listán. Séfjeik a molekuláris gasztronómia úttörőiként vívtak ki maguknak elismerést. A tudomány eszközeivel fejlesztenek ki új technikákat fogásaik megkomponálására. Többek között folyékony nitrogént, centrifugát, precíziós műszereket használnak forró zselék, grillezett gyümölcsök és olyan újdonságok előállítására, mint a sárgadinnye-kaviár.
Figyelemreméltó, hogy a világ TOP 10 étterméből 4-ben találkozhatunk magyar borokkal A Pénzcentrum.hu az éttermek online elérhető borválasztékát böngészve az elBulli, a The Fat Duck, az Alinea és a Per Se (mindkettő amerikai) találkozott magyar borokkal, kivétel nélkül tokajiakkal, aszúval, szamorodnival, furminttal és hárslevelűvel.
A legtöbb nagy étterem számára presztízskérdés, hogy a világ legelismertebb borrégiói között számon tartott Tokajból legyen készleten néhány palack – nyilatkozta a Pénzcentrum.hu-nak Geönczeöl Attila, a Bormarketing Bizottság elnöke, aki szerint egyértelmű, hogy a magyar borrégiók közül a Tokaji nevet ismerik a legjobban a világon. A legjobb éttermekkel szemben elvárás, hogy jelentős borválasztékot tartsanak, még akkor is, ha leginkább csak a sommelier ismer minden, a készleten levő palackot. Az utóbbi időszakban pedig több újságcikk, könyv is megjelent Tokajról, amelyek véleményére egyértelműen adnak ezek a csúcsgasztronómiai intézmények.
Bormarketing szempontjából ugyanakkor ezeket az eredményeket részsikernek tartja az elnök. Mint mondta, fontos lépés, de tudni kell, hogy ez csak néhány kartont jelent. Más magyar borrégióból azonban nehéz betörni ilyen helyekre – véli Geönczeöl Attila. A világ bortermelésének túlnyomó része (70-75%) a vörösborokra épül, a nemzetközi csúcsminőséggel pedig még legkiválóbb hazai borászainknak is nehéz versenyezniük. Komoly fehérboraink és rozéink azonban sokkal jobb esélyekkel indulnak a nemzetközi piacokon.
A Tokaji különlegességét tekintve osztja a Bormarketing Bizottság elnökének véleményét a neves lista egyik szereplője, a Chateau Pajzos is. Mint azt a sárospataki pincészetnél lapunknak elmondták, ők egyáltalán nem tudtak arról, hogy a világ legjobb éttermeiben is kaphatóak a boraik, az exportot szinte teljes egészében a francia anyacég intézi. A bordeaux-i tulajdonos viszont jelentős összegeket fordít a tokaji borászat marketingjére is, így a Pajzos-borok világszerte kaphatóak.
A listában szereplő pincészetek szinte mindegyike (részben vagy egészben) külföldi tulajdonban van – leginkább ezzel magyarázzák az általunk megkérdezett szakértők, hogy ezek a borok megtalálhatóak a topéttermekben. Rendszerint a tulajdonos vagy a kereskedő más, külföldi boraival együtt, csomagban értékesíti a magyar aszúkat, furmintokat is, a neves éttermekbe pedig sokszor csak az a beszállító juthat be, aki évek, évtizedek óta szoros kapcsolatot ápol a menedzsmenttel.
Így előfordul az is, hogy egyes borokat szinte kizárólag exportra szánnak, azaz a magyar szaküzletekben, éttermekben csak kivételes esetben lehet megvásárolni őket. A Pénzcentrum.hu információi szerint azonban aki jó kapcsolatokkal rendelkezik Tokajban, az majd’ bármelyikből elcsíphet egy-egy palackkal – írja a penzcentrum.hu.
Forrás: borespiac.hu
A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...
A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...
Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...
Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.
Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...