A dél-balatoni titok nyomába eredhet a nagyközönség, valamint a hazai borász szakma és borgasztronómia képviselői május első csütörtökén. A budapesti Vajdahunyad várában lévő Mezőgazdasági Múzeumban először tart borbemutatót a Balatonboglári borvidék, ahol személyesen mutatja be borait Légli Ottó is, 2010 Év Bortermelője.
Tizenkilenc pincészet kínálata reprezentálja május 5-én a sokszínűséget, mely a Balatonboglár központú borvidéket jellemzi. A pezsgőkkel, száraz fehér- és vörösborokkal, de természetesen édes kései szüretelésű fajtákkal egyaránt jelentős eredményeket elért vidék nem kevesebbet mondhat el magáról, mint hogy az elmúlt öt évből háromszor került ki innen az Év Bortermelője, az elismerések sorát pedig legutóbb egy Borászok Borásza cím koronázta.
A sikertörténet korántsem véletlenek sorozata, s a titok nyitja egyaránt rejlik a szaktudásban, a tájon évezredes gyökerekkel rendelkező, majd az utóbbi hatvan-hetven évben jelentős fejlődést produkált borkultúrában és a változatos termőtáj kínálta lehetőségekben.
A környezeti ártalmaktól mentes, Balaton-parti üdülőterület csupán az egyik indok, mely a környék felfedezésére ösztönöz. Emellett húsz, palackozott termékeket előállító pincészet és több mint ezerötszáz szőlőtermelő munkája jelzi az itteni adottságokat.
A májusi borbemutatón az Év bortermelőinek kínálata mellett olyan országos és nemzetközi sikereket elért dél-balatoni borászatok lesznek jelen, mint a számos európai borversenyt bejárt Bujdosó vagy az ország piarista borát adó Pócz Pincészet. Bemutatkozik a kézműves borai révén méltán elismert Kislaki Bormanufaktúra, s a termőtáj további rejtett tartalékait reprezentáló kisebb és nagyobb pincészetek, köztük számos többgenerációs borászcsalád.
A borgasztronómiai kínálatot helyi jellegzetességek teszik teljessé: az ország tíz legjobb étterme közé tartozó balatonszemesi Kistücsök, a Drávatej, a Zselic-Vad és a Fonte Verde gyártója is kiállít a programon.
Forrás: borespiac.hu
A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...
A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...
Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...
Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.
Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...