Hírek

'11.11.16. Bejött az éttermeknek a Borszerda
Bejött az éttermeknek a Borszerda

A megszokottnál nagyobb forgalomról és több étel eladásáról számoltak be a Borszerdához csatlakozó éttermek. A minőségi magyar borokat és a kulturált borfogyasztást népszerűsítő akcióban az idei két Borszerdán hozzávetőleg kétszáz étterem adta féláron a kiváló magyar borokat, ezzel csinálva kedvet az étterembe járáshoz.

Az idei két tematikus „Borszerda” akcióhoz összesen több mint 200 vendéglátóhely és borkereskedés csatlakozott, az éttermek 50, a kereskedők pedig legalább 10 százalékos kedvezményt adtak minőségi magyar boraik listaárából. Az alapötlet immár harmadik éve változatlan: az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Bormarketing Alap által támogatott akcióban részt vevő vendéglátóhelyek idén is azokat várták, akik szívesen fogyasztanak minőségi magyar borokat féláron az ebéd vagy a vacsora mellé. A kollektív bormustra célja, hogy minél többen megismerjék a minőségi magyar vörösborokat, s emellett jól is érezzék magukat.

Az akcióhoz csatlakozó éttermek a szokásosnál nagyobb forgalomról számoltak be a Borszerdák napjain. A vendéglősök azzal együtt is sikeresnek tartják a Borszerda-kampányt, hogy egyik-másik helyen elmaradt a forgalom a tavalyitól. E mögött ugyanis a nehéz gazdasági helyzetet látják, nem pedig a magyar borok iránti érdeklődés csökkenését.

Az idei első Borszerda szeptember 21-re esett, akkor a fehérborok voltak terítéken, november 9-én pedig a vörösek következtek. A korábbi Borszerda-kampányokban is részt vevő vendéglősök szerint hosszabb távon annak ellenére is biztosan megéri csatlakozni a Borszerda-sorozathoz, hogy egyből talán nem ellensúlyozza a féláron adott bor okozta bevételkiesést a forgalom növekedése, hiszen érdemes az embereket étterembe járásra szoktatni. Nagy szükség van a boros és a vendéglátós szakma összefogására, s ez az akció kifejezetten jót tesz az együttműködésnek; legközelebb remélhetőleg még több étterem és főleg több borkereskedés csatlakozik az akcióhoz – vélekednek az akcióban részt vevő vendéglősök.

A Borszerdákon a kedvezményes fogyasztás mellett a bor és a gasztronómia összefüggéseit firtató kérdésekre szakszerű választ kaphattak a vendégek. A részt vevő éttermek ajánlásai ugyanis a kóstolás mellett a borok harmonikus gasztronómiai beágyazását is biztosították. Az éttermi borozás alkalmával a bor és a társaság élvezetét a hely atmoszférája, a gasztronómiai élmény és az emelkedett hangulat is fokozza. Gasztronómiai szempontból is praktikus ez a megoldás, hiszen az éppen kinézett ételhez hozzá lehet igazítani az italt – vagy éppen ellenkezőleg, a kóstolni vágyott borhoz a húst, halat, salátát, desszertet.

Az éttermek mellett pincészetek is csatlakozhattak a borfogyasztást népszerűsítő kampányhoz. Ők legalább 10 százalék kedvezményt biztosítottak a vásárlóknak. A pincészetek borkatalógusaiból az érdeklődők már előre kiválaszthatták a beszerezni tervezett szortimentet az interneten.

Jól pörgött a kampány honlapja, a www.borszerdak.hu, ahol asztalt is lehetett foglalni a csatlakozó éttermekbe. A honlapot összesen csaknem tízezren keresték fel, a kampány Facebook-oldala pedig több mint 2300 lájkot gyűjtött össze. A Facebook-oldal látogatói szerencséjüket is kipróbálhatnak: mindkét Borszerdához nyereményjáték kapcsolódott, amik egy sor meglepetést tartogattak a nyertesek számára.

A november 9-i vörösboros Borszerda népszerűsítését a Parlament énekkara is erősítette. A Magyar Országgyűlés képviselőiből álló SZENÁ-TOROK kórus nagy sikerű figyelemfelhívó koncertet adott november 2-án a városligeti Vajdahunyadvárban, majd a koncertet követően minőségi magyar vörösborokat is kóstolhattak a zene- és borkedvelő jelenlévők.

Forrás: http://turizmusonline.hu

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...