Hírek

'11.11.16. Fel kell hagyni a tömegtermeléssel - mondja Szepsy
Fel kell hagyni a tömegtermeléssel - mondja Szepsy

Egyelőre nem megfelelő a tokaji bor márkaképviselete – állítja Szepsy István, világhírű mádi borász. Szerinte összehangolt munkára lenne szükség a tokaji borászatok között, nem pedig arra, hogy mindenki csak egyénileg a saját kis borászatában, dűlőjében gondolkozzon. Amíg ez nem valósul meg, addig a tokaji bor csak lehetőség – jelentette ki.

„Tokaj egyedülálló sok tekintetben. Egyrészt teljesen magyar kultúrájú vidék, soha nem volt római fennhatóság alatt, másrészt pedig a vulkanikus tevékenység következtében olyan minőségű termőréteg jött létre, ami a világon egyedülálló” – állítja Szepsy a borsod online szerint. A Szepsy-család a 16. század végétől termel szőlőt és bort Bodrogkeresztúrban. Manapság már Mádon, Tarcalon és Rátkán is jelen vannak. A mostani birtok alapítója, Szepsy István négy évtizeddel ezelőtt kezdte meg önálló gazdálkodását. Az első palackozott Szepsy-borok 1989-ből származnak, a hazai és nemzetközi piacra pedig hat évvel később léptek ki. Jelenleg a Szepsy-birtok 63 hektár.
„Messze vagyunk a jó terméktől, és még messzebb attól, hogy a márkaképviseletet a világban megfelelően meg tudjuk jeleníteni. Egyféle aszú van, aminek az előállítási módszere ötszáz éve ismert. Ezt a világon egyedül ezen a borvidéken lehet előállítani. Egyedi és a világ más részein, de még Magyarország más területein is megismételhetetlen” – hangsúlyozta.
Az aszú titka az a gomba, ami a szőlőnek a világon mindenhol az ellensége, nekünk viszont a társunk, akivel kooperálunk. Adott tehát egy egyedi termék, amely Magyarország egyik húzóágazata is lehetne, de ahhoz, hogy valóban azzá is váljon, még rengeteget kell tennünk – jelentette ki Szepsy. Szerinte szakítani kell azzal a hagyománnyal, hogy tömegtermelésben gondolkozzunk. Szükség van a széles tömegek által is megfizethető termékekre, de ha mint világmárkában gondolunk a tokajira, akkor más irányban kell tovább lépni. Mégpedig úgy, ha az érdekvédelmet területi alapra helyezzük. Ezért van szükség a termékleírásra, a dűlőleírásra – nyomatékosította.
Kell egy bázis, ami a mi esetünkben egy község, azon belül elkülönítve a dűlők és még azon belül is a parcellák. Ez ideális esetben egy jó kis piramis lehet, amely egymásra épülve feltol egy csúcsterméket, amellyel reprezentatív módon lehet megjelenni a világban. Ez a csúcstermék pedig húzza magával a többit is. Ehhez azonban összehangolt munkára van szükség, nem pedig arra, hogy mindenki csak egyénileg a saját kis borászatában, dűlőjében gondolkozzon. Amíg ez nem valósul meg, addig a tokaji bor Szepsy szerint csak lehetőség.

Forrás: http://turizmusonline.hu

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...