Hírek

'11.12.27. Ó, szent egri bor!
Ó, szent egri bor!

December 27-én, Szent János Napján az egri Bazilikában szentelték meg az újborokat. A hagyománynak megfelelően a misét követő fogadás előtt, a Városházán Varsányi Lajos, a Hegyközségi Tanács elnöke jelentette be, milyen mennyiség termett az idén a védett eredetű egri boroknak megfelelő minőségű szőlőből.

Debrői Hárslevelűből 8776 mázsa, Klasszikus Bikavér alapjául szolgáló fajtákból 143814 mázsa, míg Bikavér Superior bor alapjául szolgáló szőlőfajtákból 14976 mázsa termett.

Varsányi Lajos úgy fogalmazott: talán vége a hét szűk esztendőnek. A termésmennyiség erős közepesnek mondható, ám ez is csaknem duplája a tavalyi adatoknak. A minőség kiváló. Az elnök kiemelte: idén is sok nehézség sújtotta az ágazatot, ám most nem volt gond az értékesítéssel és a növényvédelemmel sem.

A megszentelt bor szinte gyógyszer, az egybegyűlt borászok fél percig hálaadással emlékeztek meg azokról a dolgos emberekről, akik kapáltak, metszettek és szüreteltek. Pelle Béla, a Borminősítő Bizottság vezetője két oklevelet adott át az ünnepségen: 14. alkalommal díjazták a legszorgalmasabb borminősítőket.

A díszes irományt Mikuska Péter és Szuromi Mihály vehette át. A grémium 2011-től minden, egri névvel forgalmazott bort minősít. Mint Pelle Béla fogalmazott: sikeres évet zártak, sok fiatal csatlakozott hozzájuk és tett vizsgát, így majdnem megduplázódott a borbírák száma.

Az ünnepség végén Pelle Béla kapott oklevelet Varsányi Lajostól, annak elismeréseként, hogy a szakember 15 éve vezeti a Borminősítő Bizottságot.
 

Forrás: http://turizmusonline.hu

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...