Harmadik alkalommal rendezik meg a Furmint Februárt: az egy hónapon át tartó országos rendezvénysorozat keretében mintegy hatvan étteremben, borbárban és szaküzletben várják borkóstolók, különleges menüsorok, esetenként kedvezmények a fogyasztókat a furmint jegyében. Február 9-én tartják a Nagy Furmint Február kóstolót, amikor a budapesti Vajdahunyadvárban ötvenöt pincészet furmintjait kóstolhatják meg a látogatók.
A furmint kiemelkedő magyar szőlőfajta, amely sokkal nagyobb figyelmet érdemel mind külföldön, mind Magyarországon. Évszázadokon át nemzetközi hírű édes borok alapjaként volt ismert, de tíz-húsz éve nagyon szép száraz tételek, sőt az utóbbi időben már pezsgők is készülnek furmintból – mondta Tóth Adrienn, a Furmint Februárt szervező Vinoport.hu bormagazin főszerkesztője az MTI-nek.
Nagyon széles spektrummal bíró, egészen különböző stílusokban kiemelkedőt mutatni tudó szőlőfajtáról van szó – hangsúlyozta. „Fontos felhívni a fogyasztók figyelmét, hogy nemcsak a nagy vöröseket és a könnyű fehéreket érdemes keresniük, hanem készülnek Magyarországon gazdag beltartalommal bíró, hordós érlelésű, kiemelkedő fehérborok is”.
A Furmint Február harmadik éve ezt a különleges minőségre képes szőlőfajtát kívánja a figyelem középpontjába állítani. Idén országszerte – illetve ezúttal már Londonban is – több mint hatvan boros nagy- és kiskereskedő, étterem, borbár, szaküzlet és egyéb helyszín csatlakozott a kezdeményezéshez; a programok, résztvevők száma még most is folyamatosan bővül.
Az összehasonlításra a február 9-ei Nagy Furmint Február kóstolón nyílik a legjobb alkalom, ekkor a budapesti Vajdahunyadvárban ötvenöt pincészet furmintjait és több gasztronómiai partner készítményeit kóstolhatják meg a látogatók. Tokajból többek között Árvay János, Balassa István, Demeter Zoltán, a Dobogó Pincészet, a Gizella Pincészet, az Oremus Szőlőbirtok, Szepsy István és a Tokaj Hétszőlő, Somlóról mások mellett a Györgykovács Kispincészet, Kolonics Károly és a Kreinbacher Birtok, Köveskálról a Pálffy Pince borai szerepelnek a kínálatban, míg a gyöngyöspatai Losonci Bálint első furmintjával mutatkozik be a kóstolón.
Forrás: http://agromonitor.hu
A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...
A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...
Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...
Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.
Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...