Hírek

'12.02.08. Kiváló lehet a 2011-es évjárat a szekszárdi és a tolnai borvidéken
Kiváló lehet a 2011-es évjárat a szekszárdi és a tolnai borvidéken

A borászok túl már túl vannak a fejtéseken, és megállapíthatták, kiváló minőségű a 2011-es évjárat – írja a Tolna Megyei Népújság. A megye két borvidékén sokan a metszést is elkezdték. az óvatosabb termelők azonban megvárják, míg a nagy hideg elvonul és csak aztán kezdenek a munkába.

Túl vagyunk a Vince napi vessző- és szőlőrügy vizsgálaton, egyelőre minden nagyon biztató, mondta Kozma Pál, a Dél-dunántúli Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója. Január végéig alig volt hideg, így sokan a szőlőmetszést is elkezdték. Főleg a nagyobb ültetvényeknél van ez így minden évben, hiszen idő kell ahhoz, hogy a tőkéket felkészítsék a következő évre.
Kozma Pál szerint olyanra, mint amilyen a múlt évi időjárás volt, régen nem volt példa, szinte minden feltétel adva volt ahhoz, hogy kiváló minőségű bor érlelődjön most a hordókban. A szakember elmondta, május végén virágzott a szőlő, amit nem zavart meg se csapadék, se szél, majd július második felében megfelelő mennyiségű csapadékot kapott, és a kedvező vegetációnak köszönhetően korán zsendültek a fürtök. Szeptemberben 4 fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet a szokásosnál, így október közepéig sok helyen be is fejeződött a szüret.
A borászoknak nem maradt más dolguk, mint a szüret idejének a optimális megválasztása – mondta Bodri István szekszárdi borász. Szép, testes borok, gyönyörű illatok, színek jellemzik a 2011-es nedűket. A téli időszak arra is jó, hogy az ember megtervezze a következő évet. A legtöbb borász ezekben a hetekben emelt árat, bár van, aki ezt már a múlt év végén, az ünnepek előtt is megtette. A szekszárdi borászok átlagosan 5-6 százalékot emeltek, ebben a 2 százalékos áfa-emelés is benne van.

Forrás: http://agromonitor.hu

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...