Hírek

'12.04.05. Zsolnay borverseny
Zsolnay borverseny

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. borversenyt alapít, Zsolnay Kulturális Negyed Bora névvel. A borversenyt hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg. Ezután minden évben tavasszal három kategóriában ítéljük oda a Zsolnay Kulturális Negyed Bora címet a Zsolnay Fesztivál nyitónapján.

A három kategória a következő: a ZSKN fehérbora kategóriába fehér fajtaborokat és a fehér házasításokat várunk. A ZSKN vörösbora kategóriába vörös házasításokat lehet nevezni: ezzel is érzékeltetve a több különböző, de mégis összeolvadó, összetartozó helyszínnel rendelkező ZSKN sokszínűségét. Fontosnak érezzük, hogy külön kategóriában népszerűsítsük és erősítsük Pécs város és a Pécsi borvidék zászlós-, ezzel együtt a Zsolnay család borát, a cirfandlit.

A borverseny két fordulóból áll: április közepén a szervezők, a ZSÖK és a Pécsi Borozó bormagazin által felkért szakmai zsűri vakkóstolón bírálja el a beérkezett mintákat. A szakmai zsűri szakképzett borbírákból, borújságírókból és a régió négy borvidéki hegyközségi tanácsának delegáltjaiból épül fel. Ők a kategóriánként három-három legjobb tételt küldik tovább a társadalmi zsűri elé. Április 24-én a ZSÖK által felkért reprezentatív vendégek és közéleti szereplők ebből a három-három borból választják ki a kategória győzteseket, szintén vakkóstolón, szakmai segítséggel.

A ZSÖK vállalja, hogy a nyertes borokat a cég kommunikációs és marketing eszközeit felhasználva népszerűsíti, értékesítési pontjain értékesíti, vendéglátós bérlőinek eladásra javasolja, illetve protokoll és művész vendégeinek ajándéktárgyként használja. A nyertes borokat az 1. Zsolnay Kulturális Fesztivál keretében sajtótájékoztatón, állófogadáson és nyilvános kóstoltatáson bemutatjuk. A nyertes borok viselhetik a díjat jelképező matricát.

Feltett szándékunk, hogy bor és kultúra összekapcsolásával erősítsük és népszerűsítsük régiónk borászaink odaadó és áldozatos munkáját, magas minőségű boraikat és a kulturált borfogyasztást.

A versenyre várjuk mindazoknak az egyéni bortermelőknek, bortermeléssel foglalkozó társaságoknak és kereskedő szervezeteknek azon borait, melyeket a Pannon Borrégió (Pécsi, Szekszárdi, Tolnai és Villányi borvidékek) területén termelt szőlőből készítettek és a Magyar Bortörvény előírásainak megfelelnek.

A nevezéseket postán vagy faxon, illetve e-mailben, szkennelve kell eljuttatni a szervezők címére. A verseny résztvevői minden egyes versenyeztetni kívánt tételből fajtánként a 0,75 l-esből 4-4 palackot, a 0,5 l-es palackokból 4-4 mintát kell, hogy eljuttassanak a verseny szervezéséért és lebonyolításáért felelős szervezőkhöz. A mintákat Pannon Borturisztikai Centrumban (Pécs, Vince u. 9/2.) folyamatosan, munkanapokon 8-12 óra között lehet leadni.

Nevezési határidő: 2012. április 12.
Nevezési díjak: első bor 5.000 Ft + ÁFA, minden további bor 2500 Ft + ÁFA.
A nevezési díjaknak a verseny kezdetéig be kell érkezniük a szervezők által megadott számlaszámra.

A leadással, borbegyűjtéssel, jelentkezési díj befizetésével és annak módjával, számlaigénnyel Keresztény Ákost, a Pécsi Borozó bormagazin munkatársa kereshető a 30/48-25-818 számon, vagy a keresztenyakos@gmail.com email címen.

Bővebb információ a borversenyről:

Mester Zoltán
sajtóreferens
Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.
H-7626 Pécs, Major u. 21.
M +36 20 358 1056
mester.zoltan@zsn.hu
www.zsn.hu
 

Letölthető anyag: zsknbora_jelentkezesilap.doc [291KB]

Forrás: www.zsn.hu

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...