Hírek

'12.04.14. Somlói borász lett 2012-ben a Borászok Borásza
Somlói borász lett 2012-ben a Borászok Borásza

Április 13-án, pénteken este tartották a Boscolo-hotelben az idei Borászok Borásza-gálát, ahol Györgykovács Imre somlói borászt választotta a szakma 2012 legjobbjának. A tokaji Balassa István lett az év borászfelfedezettje.

A borászok szavazatai alapján a legjobb öt mezőnyábe került Áts Károly, a Royal Tokaji főborásza, Bacsó András, a Tokaj Oremus birtokigazgatója, Berecz Stephanie, a tarcali Kikelet pince borásza, Györgykovács Imre somlói borász és Szentesi József nadapi-pázmándi borász. Közülük a legtöbb voksot szerző szakember, Györgykovács Imre somlói borász lett 2012-ben a Borászok Borásza.
Györgykovács Imre a kőszegi kertészeti technikum után fél évig gyakornokoskodott a devecseri tsz szőlészetében, de főállásnak inkább a gyári munkát választotta.
A hetvenes évek végétől afféle hétvégi borászként művelte szőlőjét. Tizenkét évvel ezelőtt ő is részt vett azon a pesti borfesztiválon, melyre dr. Halla László először csábította fel a gazdákat. Györgykovács hirtelen annyira ismertté vált "tiszta ízű, egészséges boraival" - ahogy az egyik szaklap fogalmazott -, hogy két évvel később úgy döntött, a jövőben csak a szőlővel, borral foglalkozik. Azóta is egy hektár körüli birtoka van, melyen a feleségével mindent maguk csinálnak - írja a 2012-es Borászok Borászáról a Somlói Kalauz.

A furmint mellett hárslevelűt, olaszrizlinget és traminit termeszt. Ha vásárol hozzá, akkor még a tőkén, amit maga szüreteltet le. Szép szőlőből lehet jó bort csinálni, állítja másokkal együtt ő is. Ám ő csak a kimondottan egészséges, a se nem éretlen, se nem túlérett szőlőt szereti. Nem híve a mindenek feletti terméskorlátozásnak. A tőke állapota, a helyesen kialakított vesszők szabják meg, hogy mennyi termés lehet. Ebben is vallja, hogy a szőlő akarata szerint kell eljárni - fogalmaz a Somlói Kalauz írása.

A feldolgozásnál hagyományos eszközöket, módszerekkel dolgozik, nem használ fajélesztőt. Ötszáz literes fahordóban erjeszt és érlel, mert úgy véli, ez hozza ki legjobban a bor somlói jellegét. Saját tapasztalatai alapján úgy véli, ha valaki komolyan akar borászkodni, akkor ahhoz megfelelő időre van szükség. S ez nem függ a szőlő méretétől.

"Bármekkora szőlője is legyen valakinek, ezt a szakmát nem csak nagyon jól, becsületesen is kell csinálni. S persze alapvető, hogy a gazda szeresse a szőlőt" - mondta egy interjúban Györgykovács Imre
Az év borászfelfedezettje 2012-ben a tokaji Balassa István lett, aki saját birtokán kívül a mádi Szent Tamás pincészetben is borászkodik.

A Magyar borért különdíjat 2012-ben Szentesi József nadapi-pázmándi borász, a hazai gyöngyözőbor- és pezsgőkészítés felélesztője kapta.

A Borászok barátja-díjat, amit 2012-ben Dr. Freund Tamás Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa kapta.

Forrás: http://turizmusonline.hu

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...