Hírek

'12.06.04. Borásznak állt Egerben Csernus Imre
Borásznak állt Egerben Csernus Imre

Az Almagyar-Érseki Szölőbirtok Kft.-t 2010-ben hárman alapították meg: dr. Csernus Imre pszichiáter, Csutorás Ferenc borász és barátja, a vele régóta együtt dolgozó Mészáros Péter grafikus.

A szőlőbirtok elsősorban a kivágott érseki területen termett, kiváló minőségű kékszőlő megmentéséért jött létre, de az „érseki” mellett más kárpát-medencei fajtákat is telepítettek. A gazdálkodás 3,5 hektáron folyik Eger egyik legértékesebb dűlőjén, az Almagyar-dombon, ahol borturisztikai fejlesztést is terveznek. Az első borok a hétvégén mutatkoztak be Budapesten, a Time for Wine borfesztiválon. A szőlőbirtok borásza Csutorás Ferenc, aki továbbra is készíti a Csutorás Pincészet kézműves borait is.

Az érseki titok

Először 2007-ben, majd 2009-ben szüretelték le a terület tulajdonosának kérésére az Almagyar-dűlőn, a rég elhagyott érseki birtokon szabadon termő kékszőlőt és a bor a Csutorás Pincészet legkülönlegesebb bora lett mindkét évjáratban. A szőlő és a bor nem csak kiváló tulajdonságai miatt, hanem azért is különleges, mert még az idős szemtanúk sem tudták megmondani egyértelműen, mi is a szőlő fajtája, vajon kékfrankos vagy nagyburgundi. Csak azt tudták, hogy abban a bizonyos negyven évben is ez a bor volt az egri Borkombinát „repibora”.

Ismert volt, hogy a szőlőt a 2009-es szüret után kivágják, így nem volt kérdés, hogy a szőlőt meg kell menteni. Az életerős csapvesszőkből végül 900 érseki oltvány kapott új életet, amely jövőre fordul termőre régi termőhelye közvetlen szomszédságában.

A szőlőt körüllengő talányok és az új telepítés izgalmai miatt a bor Érseki Titokbor néven kerül palackokba.

Birtokos szerkezet

Az érseki szőlő megmentése új energiákat is megmozgatott: az alapítók szerint a szőlő és a dűlő adottságait ismerve törvényszerű volt a kivágott érseki melletti terület megvásárlása, majd az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok megalapítása. Itt jelenleg 3,5 hektáron gazdálkodnak, másfél hektár régi telepítésű leányka mellett két hektáron új telepítésekkel dolgoznak. Itt van a 900 megmentett érseki oltvány, 1000 tő ménesi illetve lúdtalpú kadarka és 2200 tő olaszrizling Egerszalókról. A leányka háttértámogatására idén a már elfeledett, de honos fajtát, mézesfehéret és ezerjót is telepítenek.

A Csutorás Pincészet területeivel együtt 14 hektárról szüretelnek. Az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok csúcsborai az Érseki Titokborok lesznek. Az Egri Csillag, a Lelkifröccs, a Lelkibéke és a Bevállalod? palackjaiban friss évjáratú és friss zamatú, jó testű és jól iható borokat kínálnak jó áron, melyekből összesen mintegy hatvanezer palack készül.

A tőkék tövében

A borászat alapítói szeretnék, ha a bensőséges miliőnek minél többen részesei lehetnének, hisz a szőlőhöz és a földhöz ennél közelebb nem is lehet lenni. Hogy a látványt és a hely intimitását mindenki átélhesse, vendégváró helyeket is kialakítanak a szőlőtőkék között: Érseki borozót, borkempinget az akácok árnyékában és egy fakádas medencét is terveznek.

Forrás: http://turizmusonline.hu

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...