Hírek

'12.08.31. Szekszárdi Az év pincészete
Szekszárdi Az év pincészete

A szekszárdi Mészáros Pincészet lett Az év pincészete Magyarországon ebben az évben. Az ezzel járó vándordíjat, emlékérmet, oklevelet az alapító szervezetek vezetőitől Mészáros Pál, a családi vállalkozás vezetője vette át csütörtökön a Mészáros Pincészetben.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította Az Év pincészete kitüntető címet. Olyan bortermelő gazdasági társaságok kollektív teljesítményét díjazzák az elismeréssel, amelyek az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért eredményesen tevékenykednek.
Ez igen komplex, sok paramétert figyelembe vevő elismerés, amit a tízpróbához lehetne hasonlítani. Odaítélésénél figyelembe veszik a borok minősége mellett a pincészet külső megjelenését, arculatát, kapcsolatát a borászati közélettel csakúgy, mint fejlesztéseit, jelenlétét a belföldi és külföldi piacon – hangsúlyozta Horváth Csaba, a Hegyközségek Tanácsa főtitkára.
Mészáros Pál évtizedek óta foglalkozik szőlészettel, borászattal. A rendszerváltás után emelkedett 10 hektár fölé a szőlőterülete, ma pedig már több mint száz hektáron gazdálkodnak, és még 40-50 hektárról vásárolják fel a termést. Évente 10 ezer mázsa szőlőt dolgoznak fel, 7-8 ezer hektoliter bort készítenek.
A Mészáros Pincészet elsősorban hazai piacon értékesíti borait, de több országba exportálnak. Így az Egyesült Államokba, Németországba, Kínába. Tavaly közel 700 ezer palackot értékesítettek – tájékoztatott Mészáros Pál, aki azt is elmondta, hogy cégük, a Mészi Bt. 13 főnek ad munkát, illetve 20-30 idénymunkást foglalkoztat.
Országos és nemzetközi borversenyeken érmek sorát nyerték el; háromszor került ki a Mészáros Pincészetből Szekszárd város bora, amely címre eddig ötször lehetett pályázni - említett néhányat eredményeikből a borász. Két éve fejeztek be egy 550 millió forintos beruházást, gépeket korszerűsítettek, kapacitást bővítettek. Most egy újabb, 700 millió forintos beruházást – szállodaépítést – terveznek.
Mészáros Pál arra is kitért, hogy az idei várhatóan "csodaévjárat" lesz, hiszen a Merlot már most 23 cukorfokos, és a többi szőlőnél is eléri ez az érték 19-21-et.
Ács Rezső, Szekszárd alpolgármestere azt hangsúlyozta az ünnepségen, hogy a szekszárdi egy "gyönyörűen prosperáló" borvidék, hiszen azon túl, hogy a Mészáros Pincészet elnyerte Az év pincészete címet, szekszárdi lett Az Év Bortermelője, sőt Az év ifjú borásza is. (MTI)

Forrás: http://turizmusonline.hu

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...