Hírek

'12.12.21. Az évszázad borászati bűnténye sokkot okozott
Az évszázad borászati bűnténye sokkot okozott

Az olasz rendőrség őrizetbe vette a 39 éves Andrea Di Gisi volt alkalmazottat, aki bevallotta, hogy bosszúból okozta a több mint hatmillió euró (kb. 1,7 milliárd forint) kárt, azért, mert egy toszkán borgazdaság tulajdonosa többször is megrótta és egy kollégájával kivételezett.

A lopásért korábban már elítélt Di Gisi a december másodikáról harmadikára virradó éjjel kinyitotta az utóbbi hat év termését tartalmazó tíz nagy hordót és szó szerint a szennyvízcsatornába engedte azok értékes tartalmát. A bosszúakcióban 62 600 liter bor ment veszendőbe, ebből mintegy 80 ezer palackot lehetett volna megtölteni.

Mivel a Soldera család borainak ára palackonként 110 eurónál kezdődik és a palackokat úgy megszámozzák, mintha aranyrudak lennének, a vandál cselekmény híre ugyanúgy bejárta a világ borászati közösségét, mint egy idő előtti fagyé vagy egy új szőlőpestisé.

A 23 hektáros Case Basse-birtokon a sangiovese grosso nevű szőlőből állítják elő a világhírű bort, amelyből egy középkategóriás palackért 250 eurót is megadnak.

Az 1972-ben létesült szőlészet tulajdonosa, Gianfranco Soldera volt milánói biztosítási bróker hanyag munkavégzésért többször is megfeddte Andrea Di Gisit, aki szeptemberben végképp mellőzve érezte magát, mert egy kollégájának adtak lakást a birtokon.

Amikor Di Gisi gyanúba keveredett, a rendőrség lehallgatta a telefonját és elcsípett egy beszélgetést, amelyben a férfi arról beszélt, hogy ki kell tisztíttatnia borral szennyezett nadrágját. A farmernadrágon végül megtalálták az elfolyatott bor maradványait.

A december eleji brutális cselekmény híre sokkolta a térségbeli borászatok vezetőit, mert attól tartottak, hogy a maffia akarja megvetni a lábát az idilli toszkán lankákon.

A 250 Brunelló-termelőt tömörítő konzorcium vezetője, Fabrizio Bindocci üdvözölte a nyomozás sikeres lezárulását, amely - mint mondta - visszaadta a térség nyugalmát.

Forrás: http://borespiac.hu

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...