Hírek

'13.08.03. A furmint ünnepét tartják Mádon szeptember elején

(MTI) - A furmint körül forog minden a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidékhez tartozó Mádon, ahol szeptember 6-án és 7-én rendezik meg a talán legismertebb hegyaljai szőlőfajta ünnepét.

Mád szőlőtermő területeinek csaknem háromnegyedét uralja a furmint, az itteni szőlősgazdák és borászok joggal büszkék arra, hogy az általuk készített minőségi borok egyre népszerűbbek és kelendőbbek, felveszik a versenyt a világ bármely részéből származó borokkal.
A szervezők szerint éppen ezért jogos, hogy Mád adjon helyet a furmint ünnepének, és teremtsen ezzel hagyományt. Fontos, hogy mindenki megtudja: itt már a XVII. században is kultúrája volt a furmint termesztésének, az ebből a szőlőből készült bornak, mindenekelőtt az aszúnak. Az ugyanis kevésbé ismert, hogy a királyok borát főleg furmintból készítik, ami Hegyalja legjobban aszúsodó, legnemesebb magyar szőlőfajtája.
A furmint ünnepének, fesztiváljának célja az, hogy megismertesse és megszerettesse az idelátogatókkal a vidék jellegzetes szőlőfajtáját és az abból készült borokat, segítse a mádi borászokat eltökélt szándékuk valóra váltásában, hogy a furmint elnyerje méltó helyét a világ vezető borai között.
Ezen a két napon a helyi borászok nyitott pincéjükkel várják az ide látogatókat, akik számos gasztronómiai és kulturális program közül választhatnak. Két színpadon zajlanak az események: többek között fellép a Magna Cum Laude, Demjén Ferenc, a Talamba Ütőegyüttes, a Borfolk Együttes, a Görömbö Kompánia, a Göncöl Néptáncegyüttes, a Holló Együttes, Juhász Márton Euro-African playground, a Vodku zenekar, a Vodku fiai, valamint Sipos Mihály és Kardos Mária.
A gyerekek egész nap élvezhetik a Borsai-kastély udvarán zajló Hétpróbás Kisinas - Játszóház és Kézművesudvar programjait, de a Bestillo udvar is tartogat számukra meglepetéseket. A művészet szerelmesei több helyszínen különböző kiállításokat látogathatnak.
A hagyományos szüreti felvonulás mellett vásári forgatag, dűlő- és biciklitúrák, táncház, pincés vigadalmak és számtalan más szórakoztató program várja az érdeklődőket.

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...