Hírek

'13.08.29. Elvitte a szárazság a szőlő negyedét
Elvitte a szárazság a szőlő negyedét

Kedden megkezdődött a szüret az Egri Hegyközségben. Annak ellenére, hogy a várható mennyiség kevesebb lesz a tavalyinál, a termés minősége jó. Jobb, mint amit a piac meg tud fizetni.

A szokásos szeptember közepéhez képest mintegy két héttel korábban kezdődött idén a szüret a mintegy 5340 hektáros Egri borvidéken, ahol kiváló minőségű, ám az átlagterméshez képest kb. 20 százalékkal kevesebb termés várható.

„Tavasszal a virágzás idején tapasztalható 2-7 °C-os hideg miatt a virágzásban lévő muskotály fajták - egyes helyeken a Merlot és a Pinot noir is - jelentős kárt szenvedtek, a virágok nagy része megbarnult, lehullott, így ezeknél a fajtáknál komoly terméskiesés várható.” - nyilatkozta a hvg.hu-nak Tarsoly József, egri hegybíró.

Az árak emelkedtek

Az, hogy mikor kezdődik ténylegesen a szüret, dülőnként és szőlőfajtánként is eltérő. „A korai fehér fajták többségét mintegy két héttel korábban kell szüretelni ahhoz, hogy a savtartalom, íz-, zamatanyag megőrizhető legyen. A középérésű és a késői fajtáknál a tőkéken bőven található fürt, ám azok csapadék nélkül aprók, lészegények lesznek.” – tette hozzá az egri hegybíró.

Az egri borok iránt megnövekedett kereslet, valamint az előző három év viszonylag alacsony termésátlaga miatt a pincék eléggé kiürültek, így az árak is jelentősen, mintegy 20 százalékkal emelkedtek. A zászlóshajó továbbra is az Egri Bikavér, amihez máris felzárkózott az elmúlt 2-3 évben szintén házasításokból nyert fehér bor, az Egri Csillag. (A Termékleírások 2012. aug. 1-jei életbe lépésével „egri” néven forgalomba kerülő védett eredetű bort már csak a borvidéken belül lehet előállítani!)

Tarsoly József szerint a szőlő értékesítése a tavalyi felvásárlási árak körül várható, ami azt jelenti, hogy 100-120 Ft/kg lehet az átlagár. Az alföldi nagy felvásárlók jelenleg 100 Ft-ért vásárolják a Zengő, Zenit fajtákat 7-10 napos fizetési határidővel. A fajtánkénti ár azonban változó, mert azokat sokszor naponta, az érési időben adják meg a felvásárlók.

Az egyre népszerűbb egri borok emeltek a szőlőterületek árain is. A hegybíró nyilvántartása szerint kortól, állapottól, művelésmódtól, fajtától, elhelyezkedéstől függően 1,2-2,5 Mft/ha között értékesíthető ma az Eger környéki ültetvény, miközben egy hektár szőlő telepítési költsége minimum 4,5-5 Mft-ból hozható ki.

Jön a Thummerer-pezsgő

A száz hektáros szőlőterületen gazdálkodó Thummerer Vilmos borász a hvg.hu-nak elmondta, hogy az elmúlt 5-7 év gazdasági válsága nincs jó hatással az értékesítésre, a korábbi tendenciák eltolódtak. Manapság főként az olcsóbb és közepes árkategóriákra van kereslet, míg a prémiumtermékek iránt csökkent az érdeklődés. Az idei szüret szerinte a szárazság ellenére közepes termést hoz, „a minőség idén is jobb lesz, mint amit a piac meg tud fizetni”. – fogalmazott a borász.

A Thummerer pincészet borainak nyolcvan százalékát a magyar piacon értékesíti, 15-20 százaléka kerül lengyel, belga, svájci, svéd és kínai piacra. A borász idén első alkalommal belekóstol a pezsgőgyártásba is, augusztus 27-től kedzték szedni az alapanyagot, a királyleánykát, a pinot noir-t és a chardonnay-t. Klasszikus palackos érlelés után 1,5-3 év múlva lesz fogyasztható a Thummerer pezsgő, amiből az első évben száz hektoliter készül.

Forrás: elelmiszer.hu

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...