Hírek

'13.08.31. Olaszrizling Október
Olaszrizling Október

Eddig 57 borászat és csaknem ugyanennyi borbár, borszaküzlet, étterem és hotel jelezte országszerte csatlakozását az egyik legnépszerűbb hazai fehérszőlő-fajtát népszerűsíteni hivatott Olaszrizling Október programhoz.

Az olaszrizling talán a legszínesebb szőlőfajta: készülhet belőle kiváló fröccsbor, késői szüretelésű, édes bor, de termőhely-specifikus, úgynevezett terroirbor is – mondta Jásdi István a programsorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a Magyarországon a filoxéravész óta a legnagyobb termőterületen termesztett fajtáról.

A csopaki borász hozzátette, hogy az olaszrizling lassan kitörni látszik a szocializmus évtizedei alatt ráaggatott fröccsbor besorolásból. Mára a vezető csopaki és badacsonyi borászok szigorú minőségbiztosítási rendszert alakítottak ki, így Magyarországon a furmint és az olaszrizling párosa lehet az, ami Ausztriában a zöldveltelini és a rajnai rizling – vélekedett.

Jásdi István emlékeztetett arra, hogy a furmintot már évek óta népszerűsíti a Furmint Február elnevezésű rendezvénysorozat, és bár az elmúlt években több olaszrizlingről szóló rendezvény elindult, országos méretekben most először szól a fajtáról külön programsorozat.

Harsányi Dávid főszervező beszámolója szerint az első alkalommal meghirdetett Olaszrizling Októberrel szeretnék megszólítani mind a borértő réteget, mind a laikusokat, és bizonyítani, hogy az olaszrizling nem csak fröccsbornak jó. A rendezvénysorozat ugyanakkor a borászoknak és a vendéglátósoknak is szól, arra biztatva őket, hogy becsüljék meg jobban a fajtát – fűzte hozzá.

Ennek érdekében októberben a csatlakozó borbárokban, borszaküzletekben, éttermekben és hotelekben országszerte tematikus programok, kóstolók, borvacsorák, napi ajánlatok, különleges csomagok várják a közönséget. Október 19-én a Gerbeaud Házban rendezik meg a Nagy Olaszrizling Kóstolót, ahol hatvan borász száznál is több olaszrizlingjével találkozhatnak a látogatók, hazai és külföldi szakértők pedig mesterkurzusokon járják körül a fajtában rejlő lehetőségeket.

A csatlakozók folyamatosan bővülő listájáról és a rendezvénysorozat programjáról az érdeklődők a http://olaszrizlingoktober.hu honlapon találnak részletes információkat.

Forrás: turizmusonline.hu

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...