Hírek

'14.04.29. Ötvenféle egri bort kóstolhat a hétvégi Egri Csillag Fesztiválon
Ötvenféle egri bort kóstolhat a hétvégi Egri Csillag Fesztiválon

Idén 25 borászat képviselteti magát egy-egy Egri Csillaggal és Egri Bikavérrel a 3. Egri Csillag Fesztiválon, amelynek csütörtöktől szombatig az Egri vár ad otthont.

A fesztivált az Egri Csillag elnevezésű fehér házasítás népszerűsítésére szervezik. "Kevesen tudják, hogy az Egri Borvidék ültetvényeinek 50 százaléka fehér szőlő fajtákból áll, hiszen Egerről általában mindenkinek a Bikavér jut eszébe. Az új bor bevezetésével három évvel ezelőtt a vidék fehér szőlőfajtáit kívántuk tematizálni" - mondta el a fesztivál hétfői sajtótájékoztatóján Gál Tibor borász.

A fesztivál nevét a közönség választotta

Az Egri Csillag az Egri Bikavér fehér párja, készítését az egri borászok által meghatározott minőségi szabályrendszer foglalja magába: a borban legalább négy szőlőfajtát kell házasítani, ezeknek minimum 50 százaléka Kárpát-medencei fajta kell hogy legyen és a muskotályos szőlőfajták aránya nem lehet több 30 százaléknál - tette hozzá a borász.

Az Egri Csillag nevet egy internetes névválasztó kampány keretében a közönség választotta a bornak és jelenleg már több mint 30 borász készíti saját Egri Csillagát. Az új évjáratot minden évben március 15-én hozzák forgalomba - emelte ki Gál Tibor.

A háromnapos programon öt egri étterem egy-egy ételt is készít majd a fehér cuvée-hez, ezeket szintén meg lehet kóstolni a helyszínen, ahol az estéket koncertek színesítik.

A program egybeesik a lengyelek nemzeti ünnepével

A fesztiválra az Egri borvidéket teljes körűen bemutató, magyar, angol és lengyel nyelven kiadott könyvet is megjelentettek, hogy hasznos információkkal segítsék a borhoz értőket és a kezdő borkóstolókat egyaránt. Az Egri bor című kiadvány a vidék borfajtái és dűlői mellett részletesen bemutatja a termelőket is.

A szervezők elmondták: a lengyel-magyar barátság évének tiszteletére a programot úgy szervezték, hogy egybeessen a lengyelek május 3-i nemzeti ünnepével.

Részletes információk a fesztivál honlapján (egricsillag.hu) érhetők el.

Forrás: elelmiszer.hu

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...