Hetedik alkalommal, immáron száz fő érdeklődővel indította el a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar a „Borkultúra borászati alapokkal” című borkurzust az egyetem hallgatói számára. A kurzus népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy rövid idő alatt elfogytak a meghirdetett helyek.
Az áprilisi kurzuson az érdeklődők először Horváth László címzetes egyetemi docens, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati szakpolitikai főosztály szakértőjének előadását hallgathatták meg a Tokaji borvidék hagyományairól.
A szakértő beszélt az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok érintetlen, eredeti formában való továbbéléséről, illetve elmesélte, hogy a Tokaji borvidék mint kultúrtáj miként került fel az UNESCO Világörökségi Bizottságának listájára.
Részletes ismertetést kaptak a hallgatók továbbá a Tokaji borvidék fejlesztési lehetőségeiről. Horváth László azt is megosztotta a hallgatókkal, hogy a program nyolc fő elemre épülve, milyen bekerülési költségekkel, a térség egyediségét szem előtt tartva, hogyan tud a fenntarthatóságnak megfelelni.
A rendezvény második előadója az 50 hektárral rendelkező családi borászat vezetője, az agrármérnök végzettségű Maróti Attila borász volt, aki azt is megosztotta a hallgatókkal, hogy szerinte a jó bor titka az, hogy odafigyeléssel és szeretettel készítsék, a fogyasztók pedig tudják, hogy mikor milyen bort érdemes inni. A tanácsot a hallgatók is megfogadhatták, hiszen a találkozó zárásaként a Maróti Pince finom borait kóstolhatták.
Forrás: elelmiszer.hu
A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...
A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...
Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...
Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.
Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...