Hírek

'14.04.11. Bor és kultúra az Agráron
Bor és kultúra az Agráron

Hetedik alkalommal, immáron száz fő érdeklődővel indította el a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar a „Borkultúra borászati alapokkal” című borkurzust az egyetem hallgatói számára. A kurzus népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy rövid idő alatt elfogytak a meghirdetett helyek.

Az áprilisi kurzuson az érdeklődők először Horváth László címzetes egyetemi docens, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati szakpolitikai főosztály szakértőjének előadását hallgathatták meg a Tokaji borvidék hagyományairól.

A szakértő beszélt az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok érintetlen, eredeti formában való továbbéléséről, illetve elmesélte, hogy a Tokaji borvidék mint kultúrtáj miként került fel az UNESCO Világörökségi Bizottságának listájára.

Részletes ismertetést kaptak a hallgatók továbbá a Tokaji borvidék fejlesztési lehetőségeiről. Horváth László azt is megosztotta a hallgatókkal, hogy a program nyolc fő elemre épülve, milyen bekerülési költségekkel, a térség egyediségét szem előtt tartva, hogyan tud a fenntarthatóságnak megfelelni.

A rendezvény második előadója az 50 hektárral rendelkező családi borászat vezetője, az agrármérnök végzettségű Maróti Attila borász volt, aki azt is megosztotta a hallgatókkal, hogy szerinte a jó bor titka az, hogy odafigyeléssel és szeretettel készítsék, a fogyasztók pedig tudják, hogy mikor milyen bort érdemes inni. A tanácsot a hallgatók is megfogadhatták, hiszen a találkozó zárásaként a Maróti Pince finom borait kóstolhatták.

Forrás: elelmiszer.hu

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...