A Data-Press Kft. vezette konzorcium borászati minőségellenőrzés fejlesztésére nyert el csaknem 670 millió forint támogatást a Kutatás és Technológiai Innovációs Alapból - közölte a cég kedden az MTI-vel.
A mintegy 880 millió forint összköltségvetésű projekt keretében a közlemény szerint többek között biokémiai elemzéseket lehetővé tevő borvizsgálati eszközöket és szoftvereket szereznek be, elemzik a kiválasztott borokat, kiértékelik a szőlészeti mintákon végzett elemzéseket, valamint létrehoznak egy úgynevezett bor ujjlenyomat tudásbázist.
A projekt célja egy egyedi technológiai eljárás és az azt támogató rendszer kifejlesztése, amely lehetővé teszi a szőlészeti és borászati eljárások optimalizálását a minőségi borok előállítása érdekében, valamint objektív mérési lehetőséget biztosít a borhamisítás és a borhibák felismerésére.
Az eljárás egyrészt a szüretelendő szőlőből készült minták komponenseinek elemzésével segíti a szüret napjának pontos kiválasztását, ami nélkülözhetetlen a minőségi borok előállításához. Segít továbbá az alapanyagok minőségi válogatásában és objektív minősítésében. Másrészt, ez az agráriparilag széleskörben alkalmazható technológia az elkészült borászati termékek elemzésével, a borban lévő főbb aromakomponensek és egyéb biokémiai összetevők arányának meghatározásával előállítja a „bor ujjlenyomatát”.
A konzorcium egy „bor ujjlenyomat tudásbázis” alapjait is szeretné létrehozni: ez tartalmazza majd a vizsgált borok egyes paramétereit, és lehetővé teszi az újonnan vizsgált bortermékek objektív összehasonlítását a tudásbázisban tárolt adatokkal. A tudásbázis a bortermelés technológiai és minőségbiztosítási eszközévé válhat.
A cég kiemeli: a borgazdálkodás a magyar élelmiszeripar arculatának meghatározó része, ezért nemzetgazdasági szempontból is fontos az alkalmazott technológiák fejlesztése, és azon keresztül a minőség növelése.
Forrás: elelmiszer.hu
A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...
A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...
Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...
Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.
Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...