Hírek

'14.09.04. A Koch Borászat lett az Év Pincészete 2014-ben
A Koch Borászat lett az Év Pincészete 2014-ben

Az egyik legrangosabb hazai szakmai díjat Koch Csaba hajós-bajai borász pincészete nyerte el. A szőlőművelési innovációjáról is ismert borvidéki elnök, borakadémikus borai már számtalan hazai és nemzetközi versenyen bizonyítottak.

„A Hajós-Bajai Borvidék tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású szőlőterületein a legmagasabb Magyarországon a napsütéses órák száma. Fontos, hogy mindezeket a csodálatos természeti adottságokat kiegészítse a borász szaktudása és alázata. Alapelvem, hogy nem szeretnék okosabb lenni a természetnél, ezért arra törekszem, hogy a szőlő a lehető legjobban érezze magát a dűlőinkben” - vallja Koch Csaba borász, a 2014-es Év Pincészete-díjjal kitüntetett Koch Borászat tulajdonosa és borásza. Aki még azt is hozzáfűzi, hogy csak kiváló minőségű szőlőből készülhet jó bor. Ha ugyanis a szőlő nem jó minőségű, akkor teljesen felesleges a 21. századi technológia, a drága hordó ˗ soha nem lesz jó a bor. Mint mondja, „a szőlő ízét, aromáját és zamatát megőrizzük, ezért később elővigyázatos, kézi szüret, korszerű és kíméletes feldolgozás során segítjük borrá átlényegülni a bogyókat.”

Innováció a szőlőművelésben
Sokan felteszik a kérdést, hogyan tud a Koch Borászat ennyire versenyképes áron, számtalan hazai és nemzetközi borversenyen is visszaigazolt, magas minőségű borokat készíteni. A hagyományos szőlőművelésnél viszonylag kis felületű a növény lombozata. Ha nagyobb lombozatot hagyunk, és természetes módon hagyjuk növekedni a növényt, jelentős mértékben nő a szőlő fotoszintetizáló képessége. Minél nagyobb árnyék vetül a szőlőültetvény talajára, minél nagyobb a lombozat, annál több napfény kerül a bogyókba, majd a poharunkba. A szőlőnek sokkal nagyobb, és szellősebb lesz a lombozata. Jelentős mértékben csökken a zöldmunka, így a kézi munkaerő költsége, és jelentős mértékben nő a bor minősége. A magas minőségű borok a megszokottnál olcsóbban kerülhetnek a polcokra.

A jövő útjai
A borászat fejlődésének alapja a folyamatos, fenntartható fejlődés, a tanulás és az innováció. A szőlőültetvényeken minimálisra csökkentették a mesterséges anyagok használatát, rovarirtót egyáltalán nem alkalmaznak, ahogyan műtrágyát sem. Permetezőszerből is lényegesen kevesebbet használnak, amióta áttértek a saját innovációval kifejlesztett szőlőtermelési módszerükre. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetével hosszúévek óta együttműködik a borászat, és Kozma Pál professzor úrral az ott szelektált szőlőklónokat a Hajós-Bajai borvidéken is tesztelik. Terveik között szerepel további 20 hektár biotermesztésre alkalmas szőlőfajta telepítése.


Háttérinformációk a Koch Borászatról

A borotai központú Koch Borászat a Hajós-Bajai borvidékhez tartozik, amit egy 40 hektáros, összefüggő szőlőterület ölel át, alig egy kilométerre Borota községtől. VinArt néven működő pincészet Nagyharsányban, a Villányi borvidéken található. A pincészethez tartozó kiváló fekvésű szőlőültetvények a Villanyi borvidék egyik legjobb termőhelyen, a diósviszlói Imrevölgyben találhatóak.

Koch Csaba
- 1969-ben született, Császártöltésen nőtt fel.
- Őse, tíz generációval korábban, 1748-ban Császártöltés egyik alapítója volt, kereskedéssel és szőlő-, bortermeléssel foglalkozott.
- Első szőlőültetvényét 1991-ben kapta nagyapjától.
- Felsőfokú tanulmányaimat a szegedi József Attila Tudományegyetemen biológus hallgatóként kezdtem, majd agrármérnöki diplomát szereztem, később szőlész-borász szakmérnökként diplomáztam Kecskeméten.
- A kezdeti néhány szőlősorhoz minden évben további területeket vásárol és mára 110 hektár nagyságú szőlőbirtok és a hozzá tartozó pincészetünk van a hajós-bajai borvidéken, Borotán.
- Hajósi hegyközségi elnök, a Hajós-Bajai Borvidék elnöke, elnökségi tagja a Hegyközségek Országos Tanácsának, tagja a Magyar Bor Akadémiának
- Nős, négy gyermeke van.


Az Év Pincészete-díjról

A díjat 2002-ben alapította a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége. Az Év Pincészete-díjjal a magyar borászatban irány-és mértékadó, legalább 50 hektáros birtokkal rendelkező borászatok kapják.

Az eddigi díjazottak
2014 Koch Borászat, Hajós-Bajai Borvidék
2013 Ikon Pincészet, Balatonboglári Borvidék
2012 Mészáros Borház, Szekszárdi Borvidék
2011 Thummerer Pincészet, Egri Borvidék
2010 Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalma-Sokoróaljai Borvidék
2009 Szöllősi Pincészet, Ászár-Neszmélyi Borvidék
2008 Vylyan Zrt, Villányi Borvidék
2007 Bock Pincészet, Villányi Borvidék
2006 Garamvári Szőlőbirtok, Etyek-Budai Borvidék, Dél-Balatoni Borvidék
2005 Disznókő, Tokaj-Hegyaljai Borvidék
2004 Neszmély Hilltop Borászati Zrt, Ászár-Neszmélyi Borvidék
2003 Oremus Szőlőbirtok, Tokaj-Hegyaljai Borvidék
2002 Nagyrédei Szőlőskert Rt., Mátraaljai Borvidék

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...