Hírek

'14.10.21. Sok rozé lesz jövőre!
Sok rozé lesz jövőre!

Nem kell keresztet vetni az idei szüretre - állítja Koch Csaba villányi és hajós-bajai borász, aki szerint bár néhány szőlőfajtát az ideálisnál korábban le kellett szüretelni, ennek ellenére nagy borok is születhetnek a 2014-es évjáratban, különösen, ha a borászok új, nemesített fajtákkal dolgoznak.

Meglepően csúnyán indult a szeptember, rothadó fürtökre panaszkodtak szinte minden borvidéken. Az októberi felmelegedés mentett valamit a helyzeten, vagy az már annyi volt, mint halottnak a csók?
Az októberi felmelegedés nagyon sokat javított, főleg a késői szüretelésű és rothadásnak ellenálló fajták esetében, amilyenek a Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc. Természetesen csak akkor volt min javítani, ha a borász tökéletesen odafigyelt a növényvédelemre és a termesztéstechnológiára.

Lehetséges, hogy ami rossz Villányban vagy Hajós-Baján, az, mondjuk, jó Tokajban, vagy azért nincsenek ekkora különbségek a Kárpát-medencében?
A Kárpát-medencében nagy különbségek lehetnek az egyes területek között, főleg az esőzések tekintetében. Ez 2014-re is jellemző volt, hisz az ország déli részén esett a legtöbb eső. A szeptemberi csapadék, majd az októberi napsütés Tokajban az aszúszemek képződésének kedvezett.

Vannak olyan szőlőfajták, amelyek jobban bírták a gyűrődést? Esetleg volt, hogy a tervezettnél korábban kellett leszedni a fürtöket?
Sajnos az úgynevezett középérésű, rothadásérzékeny fajták mint a chardonnay vagy a rajnai rizling esetében nem lehetett megvárni az ideális érettséget, a szokásostól alacsonyabb mustfokkal és korábban le kellett szüretelni a termést.

Ettől azért még lehetnek nagy borok a 2014-es évjáratból? Akár testes fehérek, akár szép vörös házasítások?
Igen, de kevesebb, mint az átlagos évjáratokban. A szőlőtermés megvédése, és a borkészítés is nagyobb kihívás elé állította a szakembereket 2014-ben, így ebben az évjáratban jelentős különbségek lesznek a borok minősége tekintetében.

Ahogyan utalt rá, ilyenkor fontos a megfelelő növényvédelem. Ilyen időjárásban van értelme organikus bortermelésről beszélni, vagy itt aztán már minden mindegy: aki nem permetezik eleget, annak egy szem szőlője sem maradt a tőkéken?
Valóban, az organikus termelők vannak a legnehezebb helyzetben az ilyen kedvezőtlen évjáratokban. Minden bizonnyal jóval csekélyebb mennyiséget és gyengébb minőséget szüretelhettek a hagyományos fajtákból. Ha valaki már új rezisztens fajtákkal dolgozik, például a Pécsi Kutatóintézetben a dr. Kozma Pál professzor által nemesített fajtákkal, akkor biztos vagyok benne, hogy kifogástalan minőséget tudott a pincéjébe szüretelni idén is.

A Koch Pincészetben hogyan változtak a korábbi termelési arányok: lesz annyi könnyű fehér-, rozé- és vörösbor mint tavaly?
Jelentős mértékben növeltük az illatos, könnyű fehérborok és rozék arányát az idei feldolgozás során, hisz ezekben okozta a legcsekélyebb kárt az időjárás. A Cabernet Sauvignon szőlőnket október végéig kint hagyjuk Hajós-Baján és Villányban is, és úgy tűnik, kiváló vörösborokat tudunk majd készíteni ezekből a szőlőkből.

A Koch Pincészet újítása volt néhány éve a Snow Wine, a „hóbor‟, ami átmenet a kései szüret és a jégbor között. A mostani időjárás kedvezett ennek a fajtának?

A Snow Wine alapját képező Rajnai rizling és chardonnay fajtáknak ez a mostani évjárat nem igazán kedvezett, de még kint van az erre a célra tőkén hagyott szőlő, és reménykedünk.


Háttérinformációk

A borotai központú Koch Borászat a Hajós-Bajai borvidékhez tartozik, VinArt néven működő pincészetük Nagyharsányban, a Villányi borvidéken található, összesen 120 hektáron termel szőlőt. Koch Csaba hajósi hegyközségi elnök, a Hajós-Bajai Borvidék elnöke, elnökségi tagja a Hegyközségek Országos Tanácsának, tagja a Magyar Bor Akadémiának, borai számtalan külföldi és hazai borversenyen nyertek aranyérmet, munkáját idén az Év Pincészete 2014-díjjal is elismerték.
 

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...