Az elkövetkező időszak 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési programjából jelentős összegeket szán a kormány a borászatok technológiai fejlesztésére - jelentette ki a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára szombat este a Balatonfüredi Borhetek megnyitóján.
Kis Miklós Zsolt hangsúlyozta: azért, hogy még kiválóbb minőségű borok készüljenek Magyarországon, elengedhetetlen a borászatok fejlesztése. Hozzátette, a vidékfejlesztési programból - melyet várhatóan hétfőn fogadnak el Brüsszelben - a borászatok technológiai fejlesztéseinek kielégítésére és egyéb beruházásokra is lesz lehetőség.
Kitért rá, az elmúlt években a magyar borászat jelentős fejlesztéseken ment keresztül, tudásban és minőségben is nagyot léptek előre. Azt mondta: nemcsak exportra, hanem a hazai piacra is van értelme jó minőségű borokat előállítani.
Az államtitkár hozzátette, a kormány kiemelten kezeli a Balaton régiót. Ennek érdekében a régiónak nem csak agár-vidékfejlesztési, de minden más területen is kiemelten biztosítják a forrásokat.
Csakis helyi borokból áll a kínálat
Egy olyan borünnepnek nevezte a Balatonfüredi Borheteket Bóka István, a település polgármestere, amelyen kizárólag a balatonfüred-csopaki borvidék borait lehet kóstolni. Hozzátette, a bor-és gasztronómiai rendezvény nem kizárólag a kereskedelemről szól, a látogatók személyesen is megismerhetik a gazdákat.
A polgármester a borászat népszerűsítésével célként emelte ki azt is, hogy minél több, Balatonfüred közigazgatási területén levő, "korábban talán spekulációs földszerzés okán" műveletlen szőlőterület legyen betelepítve, és zöldüljön meg Balatonfüred.
A térség fideszes országgyűlési képviselője, Kontrát Károly azt mondta: a Balatonfüredi Borheteken békében, szeretetben és egyetértésben kitűnő borokat lehet fogyasztani. A megnyitón adták át az idei év balatonfüredi borának járó díjat is, melyet a Piffáth Pincészet kapott 2014-es olaszrizlingjére.
A Balatonfüredi Borhetek megnyitója előtt alakult meg a Rizling Generáció Egyesület, melyről Gyukli Krisztián szőlész-borász, okleveles borvizsgáló elmondta, huszonkét balatonfüred-csopaki borvidéki fiatal borász alkotja, és nevükben is utalnak a borvidék fő fajtájára, az olaszrizlingre.
Terveik közt szerepel egy közös bort elkészítve megcsinálni az ország első olyan borát, amely mögött 20-30 borászat 100-200 kilogrammos mennyiségű olaszrizlingje van. Azt is szeretnék elérni, hogy a turisztikai régióban, Balatonfüreden és környékén a gasztronómiában a ház borai a Balatonfüred-csopaki borvidékről származzanak.
Forrás: elelmiszer.hu
A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...
A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...
Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...
Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.
Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...