Károly Róbert Főiskola bora nemzetközi díjat nyert, melynek köszönhetően nem csak az intézmény, de az általa alkotott nedű is újabb sikert könyvelhet el, az immár hetedik alkalommal megrendezett szlovéniai Nemzetközi Egyetemi Borversenyen.
2010. június 16-án a szlovéniai Mariborban hetedszer rendezték meg a Nemzetközi Egyetemi Borversenyt. A rangos megmérettetésre tizenkét európai ország mintegy húsz, szőlészeti és borászati oktatással foglalkozó felsőoktatási intézménye küldte el legjobb borait.
A nemzetközi bírákból álló zsűri az O.I.V. (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal) által előírt 100 pontos érzékszervi bírálatot követően az egyes tételeket a szokásos arany-, ezüst- bronzérmekkel díjazták, valamint az egyes kategóriákban (száraz fehérbor, száraz vörösbor, édes desszertbor) a három legmagasabb pontszámot elért bor különdíjat kapott.
Az idei borversenyen a desszertborok kategóriájában a Károly Róbert Főiskola 2006. évi késői szüretelésű aranyérmes Szürkebarát bora nyerte el a második legjobb bor különdíját.
A Szürkebarát 88,5 ponttal nemcsak a kategóriájának, hanem az egész borverseny második legmagasabb pontszámú bora lett, amely mindössze fél ponttal maradt el az abszolút győztes szlovén Sauvignon blanc tétel eredményétől – hangsúlyozta Dr. Barócsi Zoltán.
A díjat a Maribori Egyetem megalapításának 35. évfordulójára rendezett nagyszabású ünnepség keretein belül szeptember 20.-án vette át a bor készítéséért felelős Dr. Barócsi Zoltán, főiskolai docens, a Károly Róbert Főiskola szakfelelős tanára.
Az elnyert díjnak köszönhetően a főiskola újabb jelentős lépést tett a szakmai elismertség további növelése és a nemzetközi kapcsolatok szélesítése terén.
A szakfelelős szerint az elnyert díj is bizonyítja, hogy a Károly Róbert Főiskola képzési struktúrájában továbbra is kulcsszerepet játszik a szőlészeti-borászati oktatás. Az idei évtől kezdődően az intézmény a bortechnológus és a szőlész-borász szaktechnikus felsőfokú szakmai képzések mellett elindította a szőlész-borász mérnöki BSc alapszakot is, amelyhez a kiváló személyi és infrastrukturális feltételek egyaránt adottak.
Forrás: umvp.hu – az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program hivatalos oldala
Forrás: borespiac.hu
A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...
A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...
Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...
Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.
Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...