Az elmúlt évek egyik legnagyobb vitát kiváltó kérdése a borászok és borfogyasztók körében a parafa dugók szintetikus dugókkal való helyettesítése. Az emberek nagytöbbsége a szintetikus dugókat az olcsóbb borokhoz kapcsolja, miközben nem is sejti milyen változások mennek végbe e téren a világban.
Évszázadokon keresztül a boros palackok lezárására a parafa tölgyek háncsából készült dugókat alkalmazták. Tulajdonképpen a napjainkban használt boros üvegek is a parafa dugóknak köszönhetően nyerték el mostani formájukat. Ugyanis ahhoz, hogy a parafa dugó teljesítse funkcióját, azaz légmentesen zárjon, nedvesnek kell lennie. A dugók folyamatos nedvesség tartalmának biztosításhoz fektetve kell tárolni, így a korábbi hagyma alakú üvegeket felváltották a hosszúkás palackok. A parafa dugók alapanyagául szolgáló paratölgynek legalább harminc évesnek kell lenniük ahhoz, hogy parafát lehessen kinyerni belőlük. A fáknak a külső rétegét hántják le kb. 7cm vastagon, amelyet legközelebb 9-10 év múlva ismételhetnek meg ugyanazon paratölgyen.
Az utóbbi két évtizedben a világ számos pontján rohamosan megnőtt a bortermelés. A drasztikusan megnövekedett mennyiséget már nem tudják kiszolgálni a portugál parafatermelő vidékek. Jelenleg a borászat 40 milliárd dugót használ évente világviszonylatban. Mivel a parafatermés mindössze kb. 13 milliárd dugó előállítására elegendő, szükség van egyéb alternatív zárási módszerekre. Ez a hiány az egyik oka annak, hogy megjelentek a borászati termékek piacán a szintetikus palackdugók és csavarzárak. Hazánkban az utóbbi öt évben nőtt meg jelentősen az igény az egyre kevesebb mennyiségben előállított, drága és megbízhatatlan tulajdonságokkal is rendelkező parafa dugók kiváltására. A hosszú elkészítési eljárás mellett a parafa dugók használatával egyfajta kockázatot is vállalunk, mert a parafában lévő fekete erek és pórusok, az un. parafaszemölcsök egy speciálisan a parafa dugók miatt a borokban kialakuló fertőzés, a TCA megjelenését idézhetik elő. Ennek előfordulása nem is ritka, a borok 5%- a érintett, amely miatt az adott palack tartalma ihatatlanná válhat, legyen az bármilyen drága és nagy alkalmakra tartogatott bor is.
Világviszonylatban és hazánkban is mindössze 10-20% tarozik a felső és középkategóriás minőségi borok közé a teljes palackozott borkínálaton belül, a többit az olcsóbb asztali borok teszik ki. Az asztali boroknál – olcsó árfekvésükből kifolyólag - olcsó zárási módszer kell alkalmazni a versenyképesség érdekében. Ezeknél a boroknál elsősorban az agglomerált (darált parafatörmelékből ragasztott) dugókat alkalmazzák. Igaz, hogy ezek a dugók nem jó minőségűek, de az olcsó árfekvésük miatt nincs jelenleg versenytársuk. Bár a szintetikus dugók alapvetően olcsóbbak a parafa dugókhoz képest, de az agglomerált dugókkal szemben a minőségi SEBS bázisú alapanyagból készült szintetikus dugók már nem versenyképesek.
A Marikoo Kft. már több éve foglalkozik az SEBS bázisú, minőségi szintetikus dugók gyártásával, így megfelelő szintű technikai és szellemi háttérrel rendelkezik a gyártástechnológia terén. Uniós támogatás segítségével azonban már nem csak a felsőbb kategóriás borokhoz, hanem az olcsó asztali borokhoz is tud majd jó minőségű, de árban az agglomerált parafa dugóval versenyképes LDPE bázisú szintetikus dugót kínálni. Az uniós támogatás lehetőséget adott arra is, hogy ne csak feldolgozói szintű kísérletezések történjenek, hanem valódi kutatómunka is folyjék, melyben egyetemi professzorok és jó nevű kutatóintézeteket is együttműködtek. Segítségükkel sikerült kifejleszteni azt a polimer ötvözetet, amely a tökéletes zárás mellett olcsó árfekvésével méltó vetélytársa lehet majd az agglomerált dugóknak, ugyanis hasonló árért sokkal magasabb színvonalat képviselő palackdugó állítható elő. Az Eco-maricork szintetikus dugó belső szerkezete hasonlít a természetes parafa dugóhoz, annak köszönhetően, hogy levegővel töltött homogén belső szerkezetű mikrocellákat tartalmaz.
A szintetikus dugók egyik legelőnyösebb tulajdonsága a kiszámíthatóságuk, tökéletesen illeszkednek a palack szájába, ezzel megakadályozva a nem kívánt oxidációs folyamatokat. Műanyag dugókkal nem érhet minket meglepetés, a korábban betöltött íz-világ köszön vissza felbontáskor is. Továbbá megnő az átdugózási időtartam, ezzel a fajtával közel 50 évre is kitolódhat a dugó cseréje és felnyitás után is könnyebb visszahelyezni a dugót, mert szerkezeténél fogva nem törik bele az üvegbe.
Egyedül a borfogyasztók és gyártók konzervativizmusa az, ami lassítja a szintetikus megoldások elterjedését, ugyanakkor már Franciaországban és az "Új világ" gyűjtőnéven emlegetett országokban (Chile, Ausztrália, Argentína és Dél-Afrika) is találkozhatunk olyan prémium kategóriás borokkal, amelyeket nem parafa dugóval zártak le és mit sem veszítettek presztízsükből. A borfogyasztók hiányolják a felbontás utáni dugó illatát, azonban érdemes átgondolni, hogy az illatot vagy dugóhiba miatt a borivást akarjuk-e kihagyni.
Forrás: www.okszi.hu
A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...
A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...
Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...
Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.
Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...