A MEZEI Pincészet évtizedek óta szőlőtermesztéssel és feldolgozással foglalkozik, mára a Bükki Borvidék legnagyobb borászata. Jelenleg 75 hektáron gazdálkodunk, ültetvényeink Tibolddaróc körül, a borvidék legjobb adottságú területein helyezkednek el, az északi szelek elől teljesen védett fennsíkon és dél-délnyugati kiterjedésű lejtőkön.
A Bükki Borvidék Magyarország borvidékei között gyakran a háttérbe szorul de adottságait tekintve azonban az egyik legjobb szőlőtermő területtel rendelkezik, melynek 90%-a a tengerszint felett 150 és 250 m magasságban helyezkedik el. A teljes, mintegy 17 636 hektárból 15 323 hektár I. osztályú szőlőterület.
Termékpalettánkban egyaránt megtalálhatóak a fehér, rose és vörösborok, gyöngyöző borok, fehér és rose pezsgők. Borainkat reduktív módon – oxigéntől elzárva – készítjük, melyekre jellemző az elegáns savkészlet és gyümölcsös jelleg.
A 14 ezer hektoliteres tárolókapacitásból 2 ezer liter bor tölgyfa hordókban érlelődik. A Leányka, Olasz rizling, Szürkebarát, Muscat ottonel, Chardonnay, Pinot noir, Cabernet sauvignon és a többi megtermelt szőlőfajta visszaadja a termőtalaj sajátosságait és érvényesül a karakteres ízvilág.
Hasonlatosan az egri és a tokaji borvidékhez, itt is riolittufába vájt pincében tároljuk a bort, mely sajátos mikroklímája, és állandó hőmérséklete révén biztosítja a borok fejlődését.
Tibolddaróc egy különleges nevű település különleges értékeket hordoz, melyekkel érdemes megismerkednie azoknak is, akik az interneten, és azoknak is, akik élőben látogatnak el hozzánk. Épített emlékeink, szőlő- és bortermesztő hagyományaink, rendezvényeink mind-mind azt szolgálják, hogy az itt élők jól érezzék magukat, és bebizonyíthassák a látogatóknak: nemcsak táji környezetünk és borunk, hanem vendégszeretetünk is páratlan.
Szeretettel invitálok mindenkit: látogassanak el hozzánk.
Jól fogják érezni magukat a Tiboldok földjén.
Tisztelettel,
Mezei Mihály
Borász, ügyvezető igazgató
A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...
A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...
Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...
Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.
Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...