Pincészetek

Szöllősi Pincészet
Szöllősi Pincészet
E-mail címe:
Kapcsolattartó: Szöllősi Mihály
E-mail címe:
Telefon: +36/34 451-254
Fax: +36/34 451-254
Mobil: +36 20 980 9735
Település: Neszmély
Cím: Kásáshegyalja út 6.

Historikus hangulatú pincénket még gróf Zichy Miklós építtette 1830-ban. Helyreállításával az egyik legszebb földalatti bortároló jött létre, benne a régi hagyomány találkozik a legkorszerűbb technológiával. A korabeli nemesi címerrel beépített téglák, a 65 méter hosszú boltíves pince, a kupolájában kialakított bormúzeum, a Magyarországi Borrendek és a „Zsigmond Király” Borlovagrend zászlósborainak múzeuma, a régi hordókból készített „kóstolószentély” még inkább historikus hangulatúvá teszik a pincét.

A pincét 1999-ben újítottuk fel, a régi pince elé építettük a feldolgozó épületet, amiben a világ egyik legkorszerűbb francia PERA szőlőfeldolgozó gépsora került elhelyezésre.

Úgy gondoljuk, a bor minősége elsősorban a születése pillanatában dől el, ezért a feldolgozás és az erjesztés ideális lehetőségét kellett mindenekelőtt megteremteni. A pince klímája is tökéletes, 160 hektoliter barrique tölgyfahordóban és 3500 hektoliter hűthető rozsdamentes fémtartályban érlelődnek a szebbnél szebb borok. A korszerű technológia és a kiváló minőségű szőlő alapanyag a biztosítéka a kiemelkedő minőségű karakteres reduktív borok előállításának.

A Neszmélyi- Borvidéken a fehér borszőlő fajták dominálnak, melyekből Irsai Olivér, Cserszegi Füszeres, Zenit, DOTIS Cuvée, Olaszrizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Királyleányka, Müller Thurgau, Magnus Cuvée, Barrique Chardonnay, Barrique Sauvignon Blanc borokat készítünk. A pincénk borválasztékában megtalálhatók a vörösborok is, Cabernet Sauvignon, Merlot és Kékfrankos fajtákból, ezenkívül mindig készítünk egy könnyű Rosét is.
Jelenleg 29 hektár saját szőlőültetvénnyel rendelkezünk és további 40 hektárról vásároljuk fel a szőlőt. Az integráció keretében megszabjuk a szőlőtermesztés technológiáját, előírjuk a metszéskor meghagyandó rügyek számát, mi adjuk a növényvédelmi technológiát, hozzá biztosítjuk a növényvédő szert, előírjuk az elvégzendő zöldmunkákat, mintegy 30% fürtritkítást (zöldszüret), a betakarítás időpontját, mindez alapja a kiváló minőségű bor előállításának.

Vissza az előző oldalra

A pincészet képekben

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...