Pincészetek

Válibor
Borvidék: Badacsony
Borász: Váli Péter
E-mail címe:
Alapítás éve: 2000
Kapcsolattartó: Váli Péter
E-mail címe:
Mobil: +3630 9405232
Település: Badacsonyörs
Cím: Major utca 46.

Váli Péter vagyok. Gyerekkoromtól a gasztronómia világában élek. Már tízévesen saját étteremről álmodtam, ahol én alkothatom meg az ételeket, azokhoz én válogatom össze a piacon a friss nyersanyagokat... Régi álmom a szőlőbirtok is: az itt termelt boraimat az étteremben az általam kreált ételeimmel tudnám kínálni! Már gyermekként is vonzott az alkotás öröme. Szenvedélyesen örültem azoknak a pillanatoknak, amikor a sok munka gyümölcseként megjelent a bor! A borászat iránti érdeklődésem megmaradt, sőt a középiskolás és főiskolás éveimben tovább erősödött - hiszen tanulmányaimat is a gasztronómia témakörében végeztem.

2000-ben alapítottam meg szőlőbirtokomat Badacsonyörsön. Részben nagyszülői örökségből, részben a hozzávásárolt környező földterületekből állt össze a mai 2,5 hektáros terület. A 150 méter magasan fekvő, dús barna erdőtalajjal borított, csodálatos panorámájú telek szerelem volt első látásra! Az egyedi, különleges, déli fekvésű terület Kisörshegyen, a Major feletti dűlőben található. A korábban itt lévő szőlőket rekonstruáltuk, részben újjátelepítettük. Az évek alatt igazi birtok alakult itt ki. Minden, a bor készítéséhez kellő folyamat helyben történik, ezt szolgálja a terület közepén kialakított pince is. Nagy figyelmet fordítok a puttonyos feldolgozásra, a kíméletes kézi munkára. A kezdetekkor minden munkát a magam örömére végeztem, az alkotási vágyam kielégítésére. Aztán, a telepített szőlők gyarapodásával, a befektetett munkamennyiség növekedésével, a ráfordított pénzösszegek arányában egy új célt is kitűztem: legalább a pénzügyi nullszaldót el kell érnem a boraim értékesítése révén. Hosszú távú terveimben is szeretném a szőlőbirtokot megtartani kisbirtoknak - kíméletes módszerekkel dolgozni, kézműves borokat készíteni. Ugyanakkor bízom abban, hogy nagyobb közönségnek is megtetszik az a stílus, ami megjelenik műveimben: megtartani a bort olyannak, amilyennek születik. Nincs sem kémia, sem mesterséges anyagok hozzáadása. Odaillő szőlőfajtákból, hozzáértő fürtritkítással, kíméletes metszéssel készülnek a klasszikus, a Balaton-felvidékre jellemző borok. Hosszútávú tervem egy maximum 5 hektáros borászat létrehozása, a mai birtokbor szerkezet megtartásával.

Vissza az előző oldalra

A pincészet képekben

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...