A Birtokot Kreinbacher József, szombathelyi építőipari vállalkozó alapította 2002-ben. Még ebben az évben megkezdtük a szőlőterületek vásárlását és rekonstrukcióját a Somlón, kizárólag a legjobb fekvésekben, a hegy K-i, D-i és NY-i oldalán. Telepítési programunk 2003 tavaszán kezdődött, melynek keretében folyamatosan alakult ki a jelenlegi fajtaszerkezet – szinte kizárólag honos szőlőfajtákkal. Jelenleg 33 ha saját területtel rendelkezünk, melyből közel 50%-ot tesz ki a furmint, ezt követi az olaszrizling, majd a hárslevelű, tramini, szürkebarát és juhfark. A borvidéken egyedülállóan egy vörös fajtával, a syrah-val is foglalkozunk, igaz mindössze 1 ha-on. A kezdeti kis, kézművesnek is nevezhető borászkodás után – melynek keretében kis mennyiségben, kizárólag hagyományos, hordós erjesztéssel és érleléssel készítettük borainkat – a tulajdonos komolyabb terveket kezdett szőni. Sikeres Európai Úniós pályázatainknak köszönhetően 2009 őszén egy sokkal nagyobb, a Somlón korábban nem látott fejlesztésbe kezdtünk, melynek köszönhetőn hamarosan – várhatóan a 2011-es szüretre – elkészül az új, a jelenleg elérhető legmodernebb borászati technológiával felszerelt, minden igényt kielégítő szőlőfeldolgozó és pezsgőüzem. Itt az eddigieknél nagyobb méretben, de a korábbihoz hasonlóan kompromisszumok nélkül, az elérhető legmagasabb minőséget szem előtt tartva törekszünk elkészíteni a nagy somlói bort, melyről évszázadokon át méltán regéltek királyok és egyházfők, költők és zeneszerzők, egyszóval bárki, aki kapcsolatba került vele!
Vissza az előző oldalraA miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...
A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...
Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...
Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.
Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...