Kézműves családi pincészet – értékek és hagyományok mentén
A pincészetet jómagam, Matyisák Gábor és feleségem, Vízkeleti Anikó alapítottuk 2010-ben. Célunk egy olyan kézműves családi pincészet létrehozása volt, amely Tokaj hagyományos értékeit szeretné a borokon keresztül megmutatni, s kompromisszumok nélkül képes prémium borok készítésére. Amellett, hogy nagy odafigyeléssel és a hagyományok tiszteletben tartásával készítjük aszúinkat, eszenciáinkat, szamorodninkat, száraz borainknál már a modern személet a jellemző. Boraink kézműves jellegét tovább erősíti, hogy a borok készítésénél saját kádárüzemünkből származó szerednyei hordókat használunk, így még inkább egyedi, s jól felismerhető stílust tudtunk kialakítani. Mintegy másfél hektáron, Hegyalja két kiváló termőhelyén, a tarcali Előhegy- és a tokaji Dessewfy-dűlőben találhatóak ültetvényeink, melyeket nagy odafigyeléssel ápolunk és gondozunk.
Női ágon igen messzire nyúlnak vissza a család szőlőtermesztéshez és borkészítéshez kapcsolódó gyökerei. Az 1800-as évekből származó feljegyzések arról árulkodnak, hogy Vízkeleti Őfőméltóságos Úr készítette a legjobb száraz és édes szamorodni borokat a környéken. Ezek hosszú érlelésű, mély és strukturált borok voltak. Mára sokat változott az aszúk stílusa, de a hagyományok továbbvitele, a hosszú hordós és palackos érlelés továbbra is fontos részét képezi borkészítési filozófiánknak. Boraink mélyek és tartalmasak, híven tükrözik azt a fajta gazdagságot, amelyet a természet és a generációról generációra öröklődő tudás egymásra rakódása eredményezett. Célunk olyan tokaji borok készítése - legyen az száraz vagy édes -, amelyek megmutatják hagyományainkat, s egyben egyedi ízeket, stílust hordoznak.
A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...
A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...
Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...
Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.
Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...