A Pontus-i fajták köre a szakmai leírások szerint a Kárpát-medence és a Balkán térségében hagyományosan termelt borszőlő fajtákat fogja össze. A szőlőtőkék is jól azonosítható külső bélyegekkel rendelkeznek, boraik sajátos jelleggel, bőséges, de elegáns savakkal bírnak, általában kissé „robosztus”, tartalmas borok. A „Hungarikum”-ként jegyzett fajták ebbe a fajtakörbe tartoznak, így a Pontus Cuvée-t alkotó négy fajta is.
Szalmasárga szín, ezüstös, zöldes árnyalatokkal. Könnyed, mégis tartalmasságra utaló mozgás a pohárban.
Már illatában érezhető a Káli-medencei bazalttalajból származó ásványosság. A bor illata egyébként nem élénk, de összetett, almára, körtére, aszalt almára, kissé réti szénára emlékeztető jegyekkel.
Ízeiben visszaköszönnek az illat komponensei, a pontusi fajtákra jellemző érett savasság, teltség, kevés mézesség, és a bort végigkísérő határozott ásványosság.
E fajta összeállítással az igen magas potenciálú termőhely, a Káli-medence, azon belül is a Fekete hegy /a Balaton-felvidék legnagyobb méretű bazalthegye/ hagyományos értékeit
kívántuk a borospohárba sűríteni.
Összetevők: Kéknyelű : 0 l Budai Zöld : 0 l Rózsakő : 0 l Juhfark : 0
Az értékeléshez be kell jelentkezni!
A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...
A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...
Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...
Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.
Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...