Színében az átlagosnál jobban beérett Olaszrizling /20-21 mustfok/ mélyebb szalmasárga színét mutatja, némi zöldes árnyalattal. A pohárban mozgása is magasabb extrakt tartalmat jelez.
A fajtára jellemző rezedavirág mellett csipet narancshéj illat is fellelhető, melyeket a rövid nagy fahordós érlelés fog össze. A vörös homokkő alapú talaj illatában, ízében egyaránt könnyebben „kinyíló” bort ad.
Ízét a mandulás jelleg végigkíséri, érezhető a magasabb beltartalom, jó savgerinccel, kevés ászkolási ízzel.
Összetevők: Olaszrizling : 100
Október első felében szüretelhető. Későn érő, ezért szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű fajta. Termése majdnem állandó minőségű, de a rothadás, a lisztharmat néha eléri. Túlérett szőlőjéből különleges, minőségű borokat készítenek.
Egyedi jellemzője a nagy magnéziumigény; ennek hiányában hiánybetegsége alakulhat ki. A felvett magnézium jelentős része a termésbe és onnan a borba kerül, ezért bora izomgörcsök stb. ellen gyógyhatású. Magyarországon a badacsonyi borvidék bazalton termesztett olaszrizlingjeinek borában van a legtöbb magnézium.
További információk: http://hu.wikipedia.org/wiki/Olaszrizling
Az értékeléshez be kell jelentkezni!
A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...
A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...
Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...
Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.
Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...