Borok

0.0 2009 Tokaji Kövérszőlő
Tokaji Kövérszőlő

Tokaj-Hegyalja egyik legrégebbi fajtája. Évszázadok óta jelen van a szőlőhegyeken, de terméséből ritkán készül önálló bor. 2009-ben kiváló minőségű töppedt szőlőből készítettük az első kövérszőlőnket. Színe világossárga, illatában ananász, banán és citrus jegyei keverednek. Ízében tüzes, a déli gyümölcsök ízei jellemzik. Édessége nem túlzó, jó harmóniát alkot finom savaival. Fogyasztása 12 C-on ajánlott.

Pincészet: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Borvidék: Tokaj Szín: fehér Íz: édes

Összetevők: Kövérszőlő : 100

A Kövérszőlő egy ősi magyar fehérborszőlő-fajta. Tokaji vagy erdélyi szõlõfajta, amely a filoxéra vészben szinte teljesen kipusztult. Bogyóinak nagy méretéről kapta a nevét.

Tokajon, Erdélyen kívül még a moldvai Cotnárban fordul elő. Vegetatív, erős növekedésű fajta. Lombja haragoszöld, levele fűrészes szélű.

Középnagyságú fürtje laza és ágas, bogyója gömbölyű, középnagy, vékonyhéjú, pontozott, puha húsú, lédús és olvadó. Középérésű, magas cukorfokú, házasítva ad jó ízű, tüzes, enyhén illatos, finom savú és harmonikus bort. A Furmintnál 10-14 nappal korábban érik, október első felében szüretelhető. Sok és jó minőségű aszút terem.

Rothadásra különösen érzékeny, ezért telepítése szellős helyeken ajánlott. Fagy- és szárazságtűrő képessége jó. Termőképessége nem kielégítő, mivel a fajta ivarilag leromlott. Vad és házi szárnyasokkal, nyúlhússal nagy élményt ad.

Belőle és a Leányka szőlőfajtából alakult ki a Királyleányka fajta.

Vissza az előző oldalra

Értékelések

Az értékeléshez be kell jelentkezni!

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...