Borok

0.0 2008 Tokaji Fortissimo Late Harvest
Tokaji Fortissimo Late Harvest

Tiszta világosarany szín. Illatában a töppedt hárslevelű szőlő jegyei dominálnak, háttérben megjelenik a muskotály, a maga játékosságával. Ízében a hárslevelű kedvessége, a muskotály fineszessége mellett a furmint határozottsága is felfedezhető. A trio egy krémes, széles mégis játékos bort alkot. A menta és az aszalt gyümölcsök kompozíciója, élénk savakkal hosszú lecsengéssel.

Apperitifnek, deszertekhez ajánljuk, 10-12 celsius fokon fogyasztva.

Pincészet: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Borvidék: Tokaj Típus: Cuvée Szín: fehér Íz: édes

Összetevők: Hárslevelű : 0  l  Furmint : 0  l  Muscat Lunel : 0

Valószínűleg magyar származású, hazánktól délebbre Lipovina néven ismert fajta. Virágos illata, friss savai fajtajelleges, finom, hársméz illatú és zamatú, testes bort adnak. Önállóan a debrői hárslevelű, a furminttal együtt a tokaji borkülönlegességek alapját adja. Tőkéje nagyon erős fejlődésű, ritka, merev, felálló vesszőzetű, fürtje rendkívül nagy, akár a 40 cm-es hosszúságot is elérheti.
Származása nem tisztázott, múltjáról alig tudunk valamit. Középnagy, laza, hengeres fürtjeit régen piros változatban is nevelték, mára azonban csak fehér fajtaként ismert. A belőle készülő bor illatos, tüzes, savas, kissé fanyarkás ízű, megfelelő nevelés mellett igen elegáns. Ízében gyümölcsös jegyek is fellelhetők, de megfelelő időjárási körülmények között, jó évjáratokban könnyen aszúsodik, mézessé válik. Tokaj-hegyalja és Somló meghatározó fajtája. A legmagasabb értékű, legsokoldalúbb magyar fajta.
A világ egyik legősibb ismert szőlőfajtája, amely bár Elő-Ázsiából származik, a leghíresebb borok miatt Franciaországhoz köthető. A gyönge növekedésű, vékony vesszőzetű tőkék középnagy, hengeres, tömött fürtöket termelnek. Bora finom illatú és lágy zamatú, kitűnő házasítási alapanyag, de fajtaborként is komoly érdemeket szerzett. A Tokaji borvidék legkorábban ültetett szőlőfajtája volt, amelyből ma is a hegyalján készítik a legszebb borokat.
Vissza az előző oldalra

Értékelések

Az értékeléshez be kell jelentkezni!

További hírek

'15.12.16.
Fazekas Sándor szerint folyamatosan j...

A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...

'15.12.15.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövet...

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...

'15.08.22.
Borfronton javulás várható

Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...

Hírek a nagyvilágból

'14.11.17.
Magyar étterem és borászat kapott nem...

Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.

'14.11.10.
Magyar borászok a ProWine China-n

Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...