A 996-ban Pannónia Szent Hegyén letelepedett bencés szerzetesek a kezdetektől fogva szoros kapcsolatban voltak a rómaiak által meghonosított szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, évszázadokon át mindig az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték. Az 1900-as évek elején az apátsági birtokméret kb. 100 hektárnyi volt Pannonhalma közvetlen környékén, de emellett Somlón és Tokaj-Hegyalján is rendelkezett szőlőültetvényekkel a Pannonhalmi Főapátság. Már abban az időben palackozott formában értékesítette fehér- és vörösborait, amelyek a történelmi határokon túlra is eljutottak.
A II. világháborút követő politikai és társadalmi átrendeződés lehetetlenné tette e több évszázados hagyomány folytatását, mivel a szőlőbirtok és a pincészet is állami tulajdonba került. Az ezt követő évtizedekben a Pannonhalmán élő szerzetesek nem mondtak le a hagyományok újjáélesztéséről. A rendszerváltás után 10 évvel kezdtek körvonalazódni azok a tervek, amelyek révén a Pannonhalmi Főapátság többségi és az MKB Bank kisebbségi tulajdonhányadával 2000 m² alapterületen 3000 hl tárolókapacitással 2003-ban felépült a Pannonhalmi Apátsági Pincészet.
Az idei év apátsági újborát a már megszokott fajtaösszetétel és némi újdonság egyaránt jellemzi!
Az évjáratra leginkább a koraiság a jellemző, ami természetesen megjelenik a borunk alkotóeleméül...
A Pannonhalmi Tricollis Cuvée az Apátsági Pincészet első házasítása, amely immáron a hatodik évjáratban készül.
Olyan fehérbor, amely felvonultatja a borvidék legjellemzőbb fajtáit. Alapja az...
A 2008-as évjárat Rajnai Rizlingje 2 dűlő terméséből származik. Az écsi Babszökő-dűlő vörösagyag-talajon termett gyümölcse egészül ki a ravazdi Tavaszó-dűlő fehéragyagon termett fürtjeivel.
Az...
2008- as Sauvignon Blanc borunk hű tükörképe az adott évjáratnak.
Az időjárási feltételek egyértelműen a fehér fajtáknak kedveztek a vegetáció folyamán. Bár a tavasz és a koranyár meleg volt, a...
Pincészetünkben a friss, üde tételek mellett a nagytestű fehérborokra is szeretnénk komoly hangsúlyt fektetni.
Ehhez a típushoz szolgáltat alapanyagot az utóbbi években telepített és mára termőre...
Az évjárat roséborát – a már megszokott módon – a három kékszőlőfajtánk együttese adja.
A bor legnagyobb részét, mintegy felét a pinot noir adja. A Tavaszó-dűlőből származó szőlőt úgynevezett...
A 2007-es évjáratból új termékkel bővül az Apátsági Pincészet szortimentje: vörösborunk a már ismert Tricollis néven kerül a boltok polcaira!
A szőlőalapanyagot HÁROM dűlő –...
2007-es évjáratú borunk immár a negyedik alkalommal készült.
Az alapanyagul szolgáló ültetvények legfiatalabbjai is termőre fordultak s termőegyensúlyba kerültek. A szőlőtőkék gyökérzetének...
A miniszter a fehér borokat tartalmazó borkiválóságok 2015-ös könyvét bemutatva közölte, az idén várhatóan Magyarország ismét nettó borexportőrré v...
A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kieme...
Meghaladhatja a tavalyit az idén készülő új bor mennyisége, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) becslése szerint 2015-ben összesen 2,78 millió ...
Hazai étterem és borászat is díjat kapott az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetségének XII. Kongresszusán.
Csupán néhány nap van hátra a november 12-14. között második alkalommal rendezett ProWine China szakvásárig, amelyet a sanghaji nemzetközi vásárvár...